Kultúra

Mundruczó Kornél: Nem látom, mit kell ahhoz kitalálni, hogy egy forgatókönyv támogatva legyen

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 11:39

A magyar rendező arról is beszélt egy interjúban, hogy dacból sem hagyná itt Magyarországot, mert itt vannak a gyökerei.

A Berlinben élő magyar filmrendező, Mundruczó Kornél a hvg360-nak adott interjút, amelyben többek között azt mondta, hogy „nem látja, mit kell ahhoz kitalálni, hogy egy ötlet vagy egy forgatókönyv támogatva legyen”.

Amiről azt gondolom, talán támogatnák, azt a filmet nem feltétlen szeretném megcsinálni. Az etikai szempontjaim szerint önmagában sérti a művészet szabadságát, hogy elkezdem a gondolkodásomat kontrollálni és úgy deformálni, hogy mi felelhet meg az államnak, mi kaphat pénzt, ezzel ismerem el, legalizálom ezt a rendszert

– mondta Mundruczó, akinek a cége (Proton Cinema) támogatásával készült el Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje, amelyet a velencei filmfesztiválon is díjaztak. A Proton kapcsán a rendező elmondta, hogy ellenszélben teremtették, és önmagában is csoda volt, hogy túlélt.

Évek óta befektetünk pénzt, időt, energiát, és nagyon örülünk annak, hogy most a Magyarázat mindenre című filmünk áttört egy falat

– mondta Mundruczó Kornél. Szerinte hatalmas siker, hogy Reisz Gáborék alacsony költségvetésből készítettek sikeres filmet, a bevételt pedig vissza lehet forgatni a következő munkába. Azt ugyanakor látni kell, hogy „ez mint üzletág nem tud nyereséges lenni” – tette hozzá.

A rendezőt arról is megkérdezték, hogy soha nem gondolt-e arra, hogy teljesen elhagyja a magyar filmgyártást. Erre a kérdésre azt válaszolta, hogy nem, mivel ő magyar, és a gondolkodásmódja is ehhez a régióhoz köti.

Ha ezt elhagynám, egy olyan erős kasztráció lenne, amit nem bírok felvállalni. Ez alkati dolog, megértem, ha valaki meg tudja tenni. De olyan is van, aki külföldön nem tud csinálni semmit. Én valahol a kettő között vagyok

– válaszolt a filmes.

Reisz Gábor sikeréről korábban a Fókusz is forgatott anyagot:


Nyitókép: Elisabetta Villa / Getty Images

#Kultúra#mundruczó kornél#interjú#szfe#reisz gábor#film

Címlapról ajánljuk