Kultúra

Támogatást nem kap a társulata, de ismert fideszes is hangosan nevetett Pintér Béla darabján

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 16. 10:27

A „csinovnyikok” pedig elhagyják a nézőteret, mondta a rendező.

A csinovnyikok elhagyják a nézőteret, a szellemi vezetők meg röhögnek

– mondta Pintér Béla, az egyik legnépszerűbb független színházi rendező a rendszerkritikus darabjait megtekintő fideszes politikusokról Veiszer Alinda műsorában, amiről a Telex közölt összefoglalót.

Pintér Béla és Társulata legújabb darabját szeptemberben mutatták be Réka és az Oltatlanok címmel. A rendező nem ért egyet azzal, hogy egyre több düh lenne a darabjaiban: szerinte az, amit dühnek értelmeznek, az valójában az előadások „közéleti, aktuálpolitikai reflexióinak hőfoka”. A mostani politikai helyzettel kapcsolatban viszont nem túl optimista:

Borzasztóan nyomaszt, és nem látok rá esélyt, hogy ez az én életemben megváltozzon. Ez pedig óhatatlanul megjelenik egyre-másra a munkáimban, mert elszomorít, nyomaszt és félek tőle, és ezzel a félelemmel valamit kezdenem kell. Ezért jelenítem meg az előadásaimban, és ha ezen együtt sírhatunk vagy nevethetünk, az közösségi gyógyító funkciót tölt be.

A társulat már beárazta, hogy nem kapnak állami támogatást: nagy a közönségük, nagy helyen játszhatnak, így a költségvetésük nagy részét a jegybevétel adja. Pintér Béla jobb helyzetben érzi magát, mint más független színházcsinálók: szerinte a támogatás hiánya olyan független színházak végét jelentheti, amelyek még fiatalabbak, és nem tudtak kiforrni.

Az interjúban azt is elárulta, hogy a Marshal Fifty-six egyik előadásán egy érzékeny résznél az egyik néző felháborodottan felpattant, és kiment. A következő előadáson Pintér kiszúrt a közönségben egy ismert fideszes figurát, akinek „egyszámjegyű a sorszám a párttagkönyvén” – ő ugyanannál a résznél hangosan nevetett. Arra a kérdésre, hogy szerinte a fideszesek miért mennek el a darabjaira, Pintér Béla annyit mondott:

Szeretik a jó színházat.

 

Májusban a Híradóban számoltunk be arról, hogy Pintér Béla társulata Gálvölgyi Jánossal bővült, aki a legújabb darabban is szerepel.

#Kultúra#Pintér Béla#színház#fidesz

Címlapról ajánljuk