Sorra mondanak fel a szegedi színház dolgozóiVolt, aki a fővárosba vagy egyetemre ment dolgozni, de olyan kellékes is akadt, aki inkább éttermi felszolgáló lett.
Kultúra

Sorra mondanak fel a szegedi színház dolgozói

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 7:00

Az elmúlt hónapokban tízen mondtak fel a Szegedi Nemzeti Színháznál. Volt, aki a fővárosba vagy egyetemre ment dolgozni, de olyan kellékes is akadt, aki inkább éttermi felszolgáló lett.

Az alacsony fizetések miatt lassan elfogynak a műszaki és más szakemberek a szegedi színházból, akik nélkül nem lehet megtartani az előadásokat. A Szegedi Nemzeti Színháznál eddig tíz munkatárs mondott fel az elmúlt hónapokban – írja a Telex.

A lap szerint a legnagyobb vidéki színház is megérezte, hogy a kormány a korábbiak töredékére csökkentette a kulturális ágazatnak nyújtott állami támogatás mértékét. Mint írják, a Szegedi Nemzeti Színház is sokkal kevesebb támogatást kap az államtól a 2023/24-es évadra az, mint amennyit korábban a kormány megígért.

Az intézmény pénzügyi gondokkal küzd: a város önkormányzata – a saját 1 milliárdos támogatása mellett – kénytelen volt 316 milliós plusztámogatást megszavazni a színháznak. Az összeg végül 266 millió lett, mert az intézmény vállalta, hogy 50 milliót spórolnak a kiadásaikon.

Ennek érdekében mindent megteszünk, de a takarékoskodás nagyon nehéz feladat, mert az elmúlt években minden költségünk növekedett

mondta Barnák László, a színház főigazgatója a Telexnek.

Hozzátette, számára érthetetlen, miért nem emelte a kormány az állami támogatást, holott szerinte indokolt lett volna, „hiszen minden többe kerül, mint egy éve”. A színháznak mintegy 300 állandó dolgozója van, és nekik is többet kellene fizetni, mert infláció sújtja a növekvő béreket. Barnák László azt mondta:

A színházat egymás után hagyják ott a munkatársak, az utóbbi 2-3 hónap folyamán tízen távoztak, köztük az énekkarból hárman. Van, aki a fővárosba vagy egyetemre ment dolgozni, de olyan kellékes is akad, aki inkább éttermi felszolgáló lett.

Az igazgató állítja, hiba lenne a színházra úgy tekinteni, mint ami csak viszi a pénzt és elkölti a támogatásokat, hiszen szerinte „közben más ágazatokban is olyan bevételeket hoz, amit a művészet vonzerején kívül semmi más nem tudna teljesíteni”.

Nyitókép: A Szegedi Nemzeti Színház a Vaszy Viktor téren. Faludi Imre / MTVA / Bizományosi

 

#Kultúra#Szegedi Nemzeti Színház#felmondások#alacsony bérek

Címlapról ajánljuk