Kultúra

120 millió dollárért kelhet el Picasso szeretőjét ábrázoló remekműve

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 13. 21:46

Meghalt egy 102 éves műgyűjtő, 120 festménye kerül kalapács alá, többek között Piacasso, Andy Warhol, Willem de Kooning és Georgia O'Keeffe művei is el lesznek árverezve.

Egy 1932-es Picasso-festmény lehet az egyik legértékesebb műalkotás a New York-i Sotheby's kétnapos árverésé novemberben, amikor Emily Fisher Landau gyűjteménye kerül kalapács alá – írja a CNN.

A Pablo Picasso által festett kép, aminek a címe „Femme à la montre” 120 millió dollár körüli összegért kelhet el. A 130 x 96,5 centiméter méretű alkotás Picasso szeretőjét és arany múzsáját, Marie-Thérèse Waltert ábrázolja, aki számos portréján szerepelt.


Picasso 1927-ben találkozott először Walterrel Párizsban, amikor a lány csak 17 éves volt, ő pedig még első feleségével, Olga Hohlovával, egy orosz-ukrán balett-táncosnővel volt házas. Walter lett az ihletője néhány legkeresettebb művének, illetve neki köszönhetően vált el a festő a nejétől.

A Femme à la montre egyike annak a mintegy 120 festménynek, amely a világhírű kortárs műgyűjtő, az idén 102 éves korában elhunyt Emily Fisher Landau gyűjteményéből származik.

A gyűjtemény egészen elképesztő műalkotásokat tartalmaz. Többek közt Mark Rothko, Andy Warhol, Willem de Kooning és Georgia O'Keeffe művei is el lesznek árverezve, több mint 400 millió dollárra számítanak az árevrésből.

Nyitókép: Twitter.

#Kultúra#árverés#picasso#new york#sotheby's

Címlapról ajánljuk