Kultúra

Százmilliókért kelhet el az a legendás X-szárnyú-makett, amit az első Star Wars-filmhez használtak

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 12:08

Az elveszettnek hitt filmes relikvia egyfajta legendává vált a speciális effektekkel foglalkozó szakemberek körében. 

Elárverezik egy X-szárnyú vadászgép makettjét, amit évtizedek óta elveszettnek hittek. A makettet az (időben) első Star Wars-film forgatásán használták a végső nagy csatajelentet felvételében. A makett kikiáltási ára négyszázezer dollár, azaz átszámítva több mint 140 millió forint.

A nagyjából ötven centiméteres makettet Greg Jein filmes makettkészítő gyűjteményében találták meg, az Oscar-díjra jelölt szakember halála után. A makett egyike annak a négy X-szárnyúnak, amiket a Halálcsillag elleni támadás felvételein használtak, és a közeli felvételek miatt különösen részletgazdagok.

A makett a speciális effektusok történetével foglalkozó Gene Kozicki elmondása szerint igazi legendának számított a szakmán belül, mert évtizedeken át senki sem tudta, hogy hova tűnhetett. A szakember közölte, hogy a makett jelentősége a Máltai Sólyoméhoz, valamint az Ózban látható vörös cipőkhöz hasonlítható.

A makettet Jein hagyatékának átvizsgálása közben találta meg Kozicki és több barátja. Az X-szárnyú egy kartondobozban hevert. Amit meglátták, azonnal tudták, hogy forgatáson használt kellékre bukkantak, és szép lassan esett le nekik, hogy milyen nagy felfedezést tettek.

Azt nem lehet tudni, hogy Jein hogyan jutott hozzá a maketthez, tekintve, hogy ő nem dolgozott a Star Wars forgatásán. Hagyatékában egyébként egyéb kincsek is voltak, mint például egy eredeti, 1977-es rohamosztagos jelmez, aminek kikiáltási ára kétszázezer dollár, vagy egy szkafenderjelmez a 2001 Űrodüsszeia című filmből (nyolcvanezer dollár).

Nyitókép: Heritage

#Kultúra#film#mozi#star wars#csillagok háborúja#makett#árverés

Címlapról ajánljuk