Kultúra

Súlyos anyagi gondokkal küzd Galkó Balázs, szerinte politikai szerepvállalása miatt hallgattatták el

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 11. 7:46

A Magyar Köztársasági Érdemrenddel kétszer is kitüntetett színésznek már csak havi egy szerepe van, egészsége is megromlott.

Mint arról korábban beszámolt az rtl.hu is, egyre kilátástalanabb helyzetben van Galkó Balázs. A 74 éves színművésznek 120 ezer forint a nyugdíja, és bár négy gyereke is van, egyedül, magányosan él.

A gégerákot túlélő színész úgy gondolja, hogy azért nem kap már színészként munkát, mert a hatalom elhallgatta politikai szerepvállalásai miatt – szerinte azóta lett nemkívánatos személy, amióta 2012-ben versenyt mondott az alaptörvény ellen tüntető több tízezres tömeg előtt. A nyáron még volt három darabban kisebb-nagyobb alakítása a József Attila Színházban, de ezeken kívül nem hívták már sehova, ezért bármilyen munkát vállalna, hogy meg tudjon élni.

Nem javult a helyzetem, sőt még rosszabb lett

mondta a Magyar Köztársasági Érdemrenddel kétszer is kitüntetett színész a Blikknek szombaton, a Margitszigeten rendezett SzázSzó találkozón.

Eddig volt viszonylag állandó fizetésem, ami nem volt eget verő, de valamelyest segített élni, most már az sincsen. A József Attila Színházban betöltött feladataim redukálódtak, kevesebb előadásom lesz, mint volt. Havonta mindössze egyetlen darabban játszom, ami semmire nem elég.

Nemrég a Madách Színház felkérte ugyan, hogy legyen a teátrum felügyelőbizottságának tagja, de az ezért járó havi százezer forint „az éhhalálhoz sok, az életben maradáshoz kevés”, mondta a színész, akinek az egészsége is leromlott az utóbbi években. Bár legyőzte a rákot, a szívével, az érrendszerével vannak gondjai.

Nyitókép: Galkó Balázs a Sándor Júlia és Nagy Péter István Éhség című színdarabjának fotóspróbáján a Trafóban 2020. március 4-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

#Kultúra#galkó balázs#színész#nyugdíj#megélhetés#józsef attila színház

Címlapról ajánljuk