Kultúra

120 ezres nyugdíjból, egyre kilátástalanabb helyzetben él Galkó Balázs

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 30. 6:34

Galkó Balázs napra pontosan emlékszik rá, mikor került bélyeg a homlokára: amikor 2012-ben verset szavalt az Operaháznál tartott ellenzéki tüntetésen.

Június 29-én, csütörtökön töltötte be 74. életévét Galkó Balázs színművész, aki annak ellenére, hogy már jó ideje nyugdíjas, kénytelen különféle munkákat vállalni, hogy meg tudjon élni. A Blikk azt írja, hogy Galkó Balázsnak 120 ezer forint a nyugdíja, és bár négy gyereke is van, egyedül, magányosan él.

A nyugdíjam 120 ezer forint, nem akarom elmondani, hogy ez mire elég. Egyedül élek, egyre kilátástalanabb helyzetben

– mondta a színész a Blikknek.

Galkó Balázs úgy gondolja, hogy azért nem kap már színészként munkát, mert elhallgattatták:

Napra pontosan emlékszem rá, mikor került bélyeg a homlokomra. Amikor népünk vezetői az Operaházban ünnepelték a sokadik alaptörvény beiktatását, az utcán pedig ezrek tüntettek 2012-ben, én az alkalmi színpadon verset mondtam, és elénekeltettem az emberekkel a Szózatot. Azóta persona non grata vagyok a hatalom szemében, és ezt lépten-nyomon éreztetik is velem.

Galkónak van még három darabban kisebb-nagyobb szerepe a József Attila Színházban, de ezen kívül nem hívják már sehova. Néhány hónappal ezelőtt a közösségi oldalán azt írta, hogy bármilyen munkát szívesen elvállal, akár kutyasétáltatást is:

Nem szégyellem, ahhoz, hogy jusson pénz ételre, a számlák befizetésére, az életre – folytatta Galkó Balázs –, dolgoznom kell. S ha ezt nem hagyják, magamnak kell megoldanom. Szomorúan közlöm, hogy egyetlenegy kutyát sem tudtam sétáltatni, mert senki nem keresett ezzel a lehetőséggel. 
 

Nyitókép: Galkó Balázs színművész, miután átvette a Demokratikus Koalíció pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány kuratóriuma Új Köztársaságért díját Gyurcsány Ferenctől, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökétől, Budapesten, 2018. január 27-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI

#Kultúra#galkó balázs#színész#nyugdíj#megélhetés

Címlapról ajánljuk