Kiderült, melyik filmet jelöli Magyarország az Oscar-díjraA Gauder Áron rendezésében készült Kojot négy lelke című animációs játékfilmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra.
Kultúra

Kiderült, melyik filmet jelöli Magyarország az Oscar-díjra

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 16:07

A Gauder Áron rendezésében készült Kojot négy lelke című animációs játékfilmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra. 

Gauder Áron, a Nyócker! rendezőjének új filmjét, a Kojot négy lelke című animációs játékfilmet nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra – írja az MTI.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteken közölte, a magyar jelölésről döntő szakmai testület tizenkilenc magyar, egész estés mozifilm közül választotta ki a Kojot négy lelkét. A bizottságban Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt.

Az animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön – olvasható a film weboldalán.


A Gauder Áron rendezésben, Temple Réka producer vezetésével készült alkotás forgatókönyvét Bereményi Gézával közösen írták, a filmet több rangos fesztiválon is díjazták már: a franciaországi Annecy-ban megszerezte a zsűri díját, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával tüntette ki, azóta pedig több mint 30 fesztiválra kapott meghívást.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzatában az áll, hogy a jövő márciusban, 96. alkalommal megrendezésre kerülő Oscar-díjátadón a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1. és 2023. október 31. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban. Az Oscar-díjak ünnepélyes átadása jövő márciusban lesz Los Angeles-ben.

A 10 éven át készülő magyar animációs filmmel korábban a Fókusz is foglalkozott:


Nyitókép: NFI

#Kultúra#oscar-díjas#kojot négy lelke

Címlapról ajánljuk