Kultúra

Bojkott: a Franciaországban élő Polanski új filmjét egyelőre biztos nem mutatják be Franciaországban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 2. 20:00

És az Egyesült Államokban sem.

A Velencei Filmfesztiválon tartották a világpremierjét Roman Polanski új filmjének, a The Palace-nek.

A film producere, Luca Barbareschi arról panaszkodott a fesztiválon, hogy bár számos európai ország megvásárolta Polanski új filmjét, sem az Egyesült Királyságban, sem az Egyesült Államokban, sem pedig Franciaországban, vagyis Polanski lakóhelyén nem sikerült forgalmazót találni, pedig neves brit, amerikai és francia színészek is szerepelnek a filmben, írja a Reuters.

 

A portál emlékeztet rá: a 90 éves Polanskit, generációjának egyik legsikeresebb rendezőjét 1977-ben letartóztatták Los Angelesben, mivel a vád szerint megerőszakolt egy tizenhárom éves lányt, akit a Vouge számára fotózott.  A rendező egy vádalku keretében elismerte bűnösségét, de később az ítélet elől Franciaországba menekült. Az utóbbi években ráadásul négy másik nő is azt állította, hogy a rendező zaklatta vagy meg is erőszakolta őket tizenéves korukban.

A francia-lengyel kettős állampolgárságú Polanski tagadta a vádakat, amelyek egyikéből sem lett bírósági ügy. A rendező azóta nem talált világforgalmazót a filmjeinek, színészeket azonban a mai napig könnyen talál: a The Palace főbb szerepeiben Mickey Rourke, John Cleese, Oliver Masucci, Fanny Ardant és Joaquim De Almeida látható.

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

#Kultúra#roman polanski#forgalmazó#franciaország#bojkott

Címlapról ajánljuk