Kultúra

Kiderült: női példaképeket bemutató gyerekkönyv miatt büntették meg a Librit

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 17. 14:58

A kötetben található száz történet közül az egyik egy transznemű lányról szól, emiatt csak fóliázva, elkülönítve árulhatják.

Kiderült, melyik könyv miatt szabott ki bírságot a Libri könyvesbolt-hálózatra a fővárosi kormányhivatal – írja a Lakmusz.

A tényellenőrző portál közérdekű adatigényléssel szerezte meg azokat a fogyasztóvédelmi határozatokat, amelyek alapján a kormány által sok százmilliárdos vagyonnal kitömött Mathias Corvinus Collegium tulajdonába került Librit, illetve konkurensét, a Lírát LMBTQ-témájú könyvek nem megfelelő árusítása miatt bírságolták meg – előbbit egymillió, utóbbit 12 millió forintra.

Az már korábban kiderült, hogy a Lírát Alice Oseman Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című könyve miatt büntették. A határozatban öt darab könyvről van szó, ami valójában egy négyrészes sorozat, aminek első részét két kiadásban is forgalmazták. Az viszont csak most vált ismertté, hogy a Libriben Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című kötetét kifogásolta a hatóság.

A Móra Kiadó ismertetője szerint a könyv száz rendkívüli nő életét mutatja be Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig, akiknek sikerei azt bizonyítják, hogy ki lehet törni a hagyományos női szerepekből, és bármire képes lehet egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

A kormányhivatalnak a könyvben azzal a történettel volt problémája, ami a transznemű Coy Mathist mutatja be: eszerint egy Coy nevű fiú arra kérte szüleit, hogy vigyék el orvoshoz, hogy lányt csináljanak belőle, a szülők pedig bírósági úton érték el, hogy az iskolában a fiú WC helyett a lányok mosdóját használhassa. A hatóság szerint a gyermekeknek szóló kiadvány ezzel a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását jeleníti meg, ennek ellenére nem volt elkülönítve a többi terméktől, és nem zárt csomagolásban forgalmazták.

A Líra esetében a kormányhivatal azt állapította meg, hogy a Heartstopper-kiadványok a homoszexualitást jelenítik meg, az alapján, hogy a könyvek első és hátsó borítóján a „két fiú egymásba szeret” szöveg olvasható, és a borítókon egymás kezét fogó, vagy egymást átölelő fiúk láthatók.

A Libri azzal próbált védekezni, hogy nem tudták, hogy a kérdéses könyv a kormányrendelet hatálya alá tartozik, mert a kiadó erről nem tájékoztatta őket. A kormányhivatal szerint azonban egyértelműen a kereskedő cégeket, és nem a kiadót terheli felelősség.

Korábban a Háttér Társaság munkatársa, Dombos Tamás a Reggeliben arról beszélt, hogy lehetnek még könyvesboltok elleni bírságok, a jogi szabályozás viszont nem világos.

#Kultúra#homofóbia#Libri#líra#bírság#büntetés#kormányhivatal

Címlapról ajánljuk