Kultúra

Felmentették Kevin Spacey-t a szexuális zaklatás vádja alól, a világhírű hollywoodi színész elsírta magát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 26. 17:25

A londoni esküdtszék úgy találta, hogy a szexuális zaklatással vádolt világhírű színész nem bűnös.

Elsírta magát Kevin Spacey, amikor négy hétig tartó tárgyalás után szerdán ártatlannak mondta ki a Southwark-i koronabíróság esküdtszéke az ellene szexuális zaklatás miatt indult perben, írja a The Guardian.

Kevin Spacey-t négy férfi ellen, kilenc év alatt elkövetett kilenc szexuális visszaéléssel vádolta az ügyészség. A vádak szerint Spacey 2004 és 2013 között négy 20-30 év közötti férfi ellen követett el szexuális zaklatást.

Az ügyész, Christine Agnew azzal vádolta Spacey-t, hogy olyan szexragadozó, aki hírnevét és hatalmát kihasználva bántalmazta a panaszosokat.

A hollywoodi sztár a per folyamán végig tagadta a vádakat – azt állította, hogy az ellene felhozott vádak nem igazak, és hogy az őt megvádoló férfiak csak a pénzre hajtottak. Védelmében olyan hírességek tettek tanúvallomást, mint például Elton John.

Spacey a bíróság előtt azt vallotta, hogy a férfiakkal mindig kölcsönös beleegyezésen alapuló szexkapcsolata volt. Visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a 2000-es évek közepén egy West End-i színházban „mint egy kobra” megragadta egy férfi ágyékát:

Ilyen soha nem történt.

Spacey elutasította az ügyészségnek azt a vádját is, ami szerint megerőszakolt egy fiatal, feltörekvő színészt, miközben az a lakásában aludt.

A 64 éves Oscar-díjas színészt mind a kilenc vádpontban ártatlannak találták az esküdtek. Az ítélet kihirdetése után Spacey a mellkasára tette a kezét, az esküdtekre nézett, és azt mondta: 

Köszönöm, köszönöm.

A The Guardian tudósítása szerint a bíróságon kívül két esküdt kezet fogott Evan Lowensteinnel, Spacey üzlettársával és menedzserével, aki brit feleségével minden nap jelen volt a tárgyaláson. Az egyik esküdt azt mondta Lowensteinnek:

Ez jól ment.

Kevin Spacey ellen 2017-ben, a szexuális zaklatások nyilvánosságra hozásáért indult MeToo mozgalom felfutásakor hozott fel zaklatási vádakat Anthony Rapp, fiatal színész, akihez később több más férfi is csatlakozott. Spacey színészi karrierje még abban az évben mélyrepülésbe kezdett, a Netflix kirúgta a nagy sikerű Kártyavár sorozat főszerepéből, Ridley Scott szerződést bontott vele és egy Christopher Plummerrel újraforgatta új filmjének főszerepét.

Nyitókép: REUTERS/Susannah Ireland

#Kultúra#kevin spacey#felmentés#szexuális zaklatás#bíróság#london

Címlapról ajánljuk