Kultúra

Hihetetlen: Salvador Dali egy milliókat érő szobra bukkant fel az egyik pesti bolhapiacon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 22. 13:39

A Bakancsos Utcai Bolhapiacra egy külföldön élő magyar műkereskedő vitte ki mutatóba a ritka kisplasztikát.

Meghökkentő poszt jelent meg szombat reggel a rákoskeresztúri Bakancsos Utcai Bolhapiac Facebook-oldalán. A posztban az olvasható, hogy

Salvador Dalí a Bakancsos piacon! Igen, ez egy eredeti Dalí szobor melyet élete utolsó éveiben készített! A története pedig, hogy hogy jutott ide hozzánk az egészen elképesztő! Mindössze közel 6000 forintot adott érte az egyik árusunk egy hagyatéki aukciós lakáskiürítésen külföldön! (Jelenlegi becsült értéke jóval 10M forint felett van) Filmbe illő!

Mivel nem túl gyakran fordul elő, hogy egy magyar bolhapiacon ilyen fajsúlyú műtárgy bukkanjon fel, a piac illetékeseihez fordultunk részletesebb információkért.

A szobrot egy külföldön élő, nálunk alkalmanként árusító műkereskedő barátom hozta ki megmutatni még a múlt héten

– mondta Dömötör Ákos, a Bakancsos Utcai Bolhapiac piacüzemeltetésétől az rtl.hu-nak.


A szobrot a magyar kereskedő Ausztriában vette egy kiürítés alatt álló nagypolgári lakásban rendezett műtárgykiárusításon. Az efféle kiárusítás úgy működik, hogy 15 euróért bárki vehet jegyet és cserébe elhozhat egy szabadon választott műtárgyat. A lakás már majdnem teljesen üres volt, a fenti képeken látható kisplasztika az utolsók közt volt elvihető.

A magyar kereskedő eleinte nem volt biztos benne, hogy jó vásárt csinált, ezért még Ausztriában felbecsültette a tárgyat. Az osztrák műtárgyszakértő a tárgy eredetiségéről tanúsítványt adott, azonban elég tág határok közé, 4 és 400 000 euró közé lőtte be annak értékét.

Amikor júliusban Magyarországra jött, a Komplex kiállítóteremben megtekinthető Salvador Dalí kiállításon tudatosult benne, hogy 15 eurónál jóval többet érhet a Bécsben megvásárolt műtárgy. Az egyik hazai aukciósház ezután érdeklődést is mutatott a szobor iránt, és kapásból 10 millió forintot ajánlottak érte.

A jelenlegi tulajdonosa Magyarországon szeretné értékesíteni a szobrot, hogy pontosan mikor és hogyan, még nem világos – természetesen annyi biztos, hogy nem bolhapiaci körülmények közt cserél majd gazdát a szobor.

Hihetetlen: Salvador Dali egy milliókat érő szobra bukkant fel az egyik pesti bolhapiacon
Fotó: Bakancsos Utcai Bolhapiac Rákoskeresztúr/ Facebook

A 41 centiméter magas bronzszobor egyébként egy több példányban készült, jelzett, sorszámozott kisplasztika, amit a spanyol szürrealista festő Az emlékezet állandósága című festménye alapján öntött szobor formába a művész. Összesen 385 darab készült belőle (350 sorozatgyártott + 35 Dalí által készített). A Bakancsos utcai piacon felbukkant patinás példány a 251/350-es sorszámot viseli.

2007-ben a Christie's aukciósház árverésén 16 800 euróért kelt el egy példánya (ez mai árfolyamon számolva 6,3 millió forint).

Hozzászólna? Látogassa meg Facebook-oldalunkat!

Nyitókép: Bakancsos Utcai Bolhapiac Rákoskeresztúr/ Facebook

#Kultúra#szobor#Salvador Dalí#bolhapiac#bakancsos utcai bolhapiac#műkereskedelem

Címlapról ajánljuk