Kultúra

A Rolling Stone a budapesti Rammstein koncertről: Orbán és Lindemann nem állnak túl messze egymástól, ha Oroszországról van szó

rtl.hurtl.hu

2023. július 10. 15:23

Lindemannék szolidaritást vállalnak majd Magyarország queer közösségével? Elvégre a Rammstein számos nyilatkozatában ragaszkodott libertárius álláspontjához, veti fel a Rolling Stone szerzője. 

A Rolling Stone német kiadása szerint a Rammstein zenekar Facebook-oldalán ünneplik a rajongók a padovai és a groningeni koncerteket, láthatóan hatalmas sikert arattak. 

Emlékeztetnek, hogy a Rammstein július 11-én és 12-én a budapesti Puskás Arénában lép fel, mielőtt három koncertet adnának a berlini Olimpiai Stadionban. A cikk szerint Orbán politikája és megszólalásai miatt több szempontból különutasnak számít Európában. A menekültpolitikáról, az orosz háborúról és a kisebbségekkel való bánásmódról alkotott nézeteit rendszeresen közvetíti a magyar állami rádióban, magyarázza a cikk, amely felidézi, hogy Orbán 2020 októberében egy interjúban párhuzamot vont a homoszexualitás és a pedofília között. Az interjúban azt mondta, hogy a magyarok türelmes nép, ha homoszexualitásról van szó, de van egy vörös vonal, és ez így hangzik: „Hagyják békén a gyerekeinket!”. A szerző úgy látja, hogy ez egy „mérgezett kijelentés”, amely csak alig leplezve közelíti a szexuális hajlamot és a bántalmazást. Arra is emlékeztet, hogy az Orbán-kormány egy 2021 júniusi törvényjavaslatban a gyermekbántalmazásért kiszabható szigorúbb büntetéseket a fiatalok szexuális felvilágosításának megszüntetésével kötötte össze. 

Maga a magyar főváros nem számít Orbán-fellegvárnak, és a Rammstein-koncertek nem politikai események, vázolja a cikk, amely azonban felveti: kíváncsiak lehetünk, hogy a kelet-berliniek hogyan mutatkoznak majd be ebben a társadalmi-politikai környezetben?

Mint egy magát semlegesnek tettető és egy kis tűzvarázslatot hozó német popzenekar? Vagy szolidaritást vállalnak majd az ország queer közösségével? Elvégre a Rammstein számos nyilatkozatában ragaszkodott libertárius álláspontjához. Ha viszont Oroszországról van szó, úgy tűnik, Orbán és Lindemann nem állnak túl messze egymástól. Mint ismeretes, Lindemann 2021 szeptemberében hagyta magát ünnepeltetni a Vörös téren a Védelmi Minisztérium katonai ünnepségén. Lindemann akkor egy orosz hősi dalt énekelt

– írja a cikk.

A zenekar viszont szándékosan közömbös maradt. Amikor 2022 márciusában kitört a háború, a Rammstein honlapján egy nyilatkozat német, ukrán és orosz nyelven arról tájékoztatta a rajongókat, hogy: „Ebben a pillanatban különösen szomorúak vagyunk az ukránok szenvedése miatt.”

A zenekar minden tagjának különböző tapasztalatai vannak a két országgal kapcsolatban; minden zenésznek vannak barátai, kollégái, partnerei és rajongói Ukrajnában és Oroszországban

– írták akkor, kitérve arra a kétségbeesésre is, amit sok orosz rajongó érez a kormány intézkedései miatt. 

A szerző epésen megjegyzi: a Till Lindemannt érintő szexuális visszaélési botrány elült, a zenekar csendben élvezi a nyugalmat – azonban tüntetést jelentettek be az Olimpiai Stadionhoz. Ahogyan korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, több nő is azzal vádolja a zenekar tagjait, hogy rendszeresen a közönség soraiból nőket toboroztak Till Lindemann perverz szexuális vágyainak kielégítésére. Lindemann áldozatait leitatták illetve bedrogozták, ami után többen is szexuális bántalmazásról és különféle sérülésekről számoltak be. Az énekes és a zenekar visszautasította a szexuális zaklatással és hatalommal való visszaéléssel kapcsolatos vádakat.

Nyitókép: Till Lindemann, a Rammstein német együttes énekese a térdeplő, pandamaszkot viselő Christian 'Flake' Lorenz billentyűs hátán ül Richard Kruspe gitáros mellett a schleswig-holsteini Wackenben 24. alkalommal megrendezett heavymetal-fesztiválon 2013. augusztus elsején. – Fotó: Axel Heimken / EPA / MTI

#Kultúra#Rammstein#orbán viktor#koncert#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk