Kultúra

Elhatárolódott a Magyarságkutató Intézet a korábban általa megrendelt Pozsonyi csata című filmtől

rtl.hurtl.hu

2023. július 8. 16:32

Az előző vezetés sajnálatos hibáiról írtak. 

Dátum nélküli, de feltehetően ezen a héten felkerült közleményben határolódott el a Pozsonyi csata című animációs filmtől a Magyarságkutató Intézet – vette észre a Telex

Mint írják, 1116 évvel ezelőtt ezekben a napokban zajlott a 907. évi pozsonyi csata, amelynek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni. „A magyarság Kárpát-medencei megmaradása sokban függött ettől az eseménytől” – fogalmaznak.  

Sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat. 

Úgy folytatják, hogy mivel az alkotás a Magyarságkutató Intézet új vezetése által képviselt hitelességnek, szigorú szakmai kritériumrendszernek nem felel meg, ezért annak oktatófilmként való használatát az intézet nem támogatja; azzal semmilyen közösséget nem vállal. „A Magyarságkutató Intézet a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget” – zárták a közleményt. 

A Pozsonyi csata című filmet annak idején a Magyarságkutató Intézet rendelte meg a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Műhelytől. Idén márciusban Kásler Miklós vette át az intézet vezetését főigazgatóként, aki Horváth-Lugossy Gábort váltotta. 

A Pozsonyi csatára összesen nettó 11,6 millió forintot költött a Magyarságkutató Intézet és további 12 millió forintot kaptak az alkotók a Médiatanácstól rá még 2017-ben – emlékeztet a Telex. 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Kultúra#Magyarságkutató Intézet#pozsonyi csata#elhatárolódás#film#kásler miklós

Címlapról ajánljuk