Kultúra

Ő volt az iskoláslány, akinek a szájába dugta az ujját a pszichopatát játszó De Niro – 50 éves Juliette Lewis

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 16:51

Szcientológus családba született, kamaszként függetlenítette magát a szüleitől. Még nem volt 17, amikor járni kezdett Brad Pitt-tel, és még nem volt 18, amikor lejátszotta De Nirót. Kipróbálta a drogokat és a rocksztárságot, különböző formációi élén többször koncertezett Budapesten. A ma 50 éves színésznő több mint három évtizede a hollywoodi első osztályban játszik.

Apja, Geoffrey Lewis azok közé a karakterszínészek közé tartozott, akiknek az arca mindenki számára ismerős, csak a neve nem. Clint Eastwood biztosan tudta a nevét, hiszen számos filmet (Villám és Fürgeláb, Mindenáron vesztes, Bármi áron, Bronco Billy) forgattak együtt.


Juliette Lewis apja első házasságából született, összesen hét testvért és féltestvért tudhat magáénak. A szülei szcientológusok voltak, Lewis is tagja volt az egyháznak, de elmondása szerint ma már nem gyakorolja a vallást.

Hétéves volt, amikor egy statisztánál is statisztább szerepben feltűnt a Bronco Billyben: Clint Eastwood e korai rendezésében Lewis apja is szerepelt. A kislány egy nézőt játszott, a stáblistán nem szerepel a neve. Első rendes filmszerepét 14 évesen kapta a családi élet örömeit és nehézségeit megéneklő Home Fires című tévéfilmben, és a kritika máris felfigyelt rá: a Los Angeles Times recenzense Lewis alakításáról áradozott.

Ekkorra már jogilag is függetlenítette magát a szüleitől, a lépésre, ami nem volt ritka a gyerekszínészek körében, a szülei is rábólintottak. Az ok: Hollywood szívesebben foglalkoztatta azokat a fiatalokat, akikre nem vonatkoznak a kiskorúakat védő törvények. Így Lewis bevállalhatta a napi nyolc órát meghaladó forgatásokat is. 

„Hol volt pénzünk, hol nem volt" – mesélte gyermekkora anyagi biztonságáról, illetve annak hiányáról. A gimnáziumot 15 évesen otthagyta, 16 évesen pedig már meg is kapta az első nagyobb mozis mellékszerepét: ő játszhatta Chevy Chase lányát az ütődött Griswold família több kontinensen és évszakon átívelő ámokfutásában, a Vakáció-sorozat karácsonyi kiadásában.

 

Nem sokkal később egy drámában is kipróbálhatta magát: egy halálraítélt, gyilkos tinédzsert alakított a hozzá hasonlóan a világhír előtt álló Brad Pitt oldalán, a Too Young to Die? című tévéfilmben. 

Pitt 26, Lewis még csak 16 éves volt a forgatáson, de a két színész járni kezdett.

18 éves volt, amikor bemutatták Martin Scorsese időtállóan nyomasztó thrillerét, a Cape Feart. Robert De Niro játssza Max Cadyt, a szabadlábra került pszichopatát, aki mindent bevet, hogy bosszút álljon egykori ügyvédjén, akit Nick Nolte alakít. Az ördögi terv része az ügyvéd kamasz lányának elcsábítása is: a film leghátborzongatóbb jelenete  De Niro és Lewis közt játszódik, ahogy a magát gimis drámatanárnak kiadó bűnöző elcsábítja a felnőtt figyelemre éhes kamaszlányt. Járt is az Oscar-jelölés mindkét színésznek.

 

Erre mondják, hogy sztár születik. És valóban, ettől fogva jó ideig mindenki Juliette Lewisszal akart forgatni.

Az első jelentkező Woody Allen volt: a Férjek és feleségek című filmjében Allen volt a fiatal tanítványába belehabarodó középkorú egyetemi tanár, Lewis pedig a 20 éves tanítvány. Ez a film is mindig előkerül, amikor Allen fiatal lányok iránti vonzalma a téma.

Következő filmje, a Kalifornia sem a saját jogán szokott szóba kerülni, hanem mert Lewis ismét együtt játszott Brad Pitt-tel. A páros második filmje amúgy nem sok szót érdemel: egy sorozatgyilkosokról szóló könyvön dolgozó író összeakad egy igazi sorozatgyilkossal (Pitt) és annak gyermeklelkű barátnőjével (Lewis). 

Elképeszt, hogy az embereket még mindig az izgatja, hogy négy évig jártunk. Tinédzser voltam, egy emberöltővel ezelőtt történt. Középiskolás korban voltam, egy csodálatos, szerető kapcsolatban egy szórakoztató, értelmes fickóval. Aztán véget ért a kapcsolat, Brad pedig hatalmas sztár lett. Sokkal fontosabb kapcsolata volt az életemnek a későbbi házasságom: egy elképesztő gördeszkással éltem együtt, de erre senki sem kíváncsi

nyilatkozta jó húsz év elteltével a színésznő.

A Kalifornia forgatását még mint egy pár kezdték, de mire a filmet bemutatták, már nem voltak együtt. Erről ennyit, valóban ezer év telt el azóta.

 

Gary Oldman volt a korrupt zsaru, Lewis pedig a kiskorú szeretője a magyar származású Peter Medak nem túl sikeres neo noirjában, a Rómeó vérzikben, majd testközelből figyelhette az épphogy csak nagykorú Leonardo DiCaprio egyik első nagy alakítását a Gilbert Grape című édes-bús dráma forgatásán.

22 évesen drogelvonóra ment, elmondása szerint sikerült lejönnie a szerekről.

Hollywoodra a Született gyilkosokkal rúgta rá úgy istenigazából az ajtót; ő volt Mallory, a média által felkapott tömeggyilkos páros egyik fele, Woody Harrelson pedig a másik. A vita mára talán már nyugvópontra jutott az ügyben, hogy Oliver Stone mondott-e újat a tömeggyilkosokat sztároló tömegmédiáról: a konszenzus szerint nem sokat, azt a keveset viszont maga is szenzációhajhász módon tette. A Quentin Tarantino forgatókönyvéből készült film mindenesetre kellő botrányt aratott.

Ugyancsak Tarantino írta az Alkonyattól pirkadatig című felszabadult vámpíros marháskodást, ami egyebek mellett a Titty Twister szókapcsolatot adta a világnak. Lewis ezúttal már együtt is játszott Tarantinóval, sőt egy vámpírokra különösen veszélyes nyílpuskával is.

 

A Született gyilkosok után közvetlenül a romantikus komédiák királynője, Nora Ephron osztott rá szerepet a Segítség, karácsony című Steve Martin-vígjátékban, de a közönség szemében még sokáig a Natural Born Killers-es imidzse maradt meg. A színésznő szerint a film olyan mély benyomást hagyott maga után, hogy bárhová ment, az emberek tartottak tőle, mert azt gondolták, itt az „őrült lány” a Született gyilkosokból. Lewis mindenki megnyugtatására közölte: nem, kicsit sem hasonlít a filmbeli Malloryra.

Egy rocksztárra viszont annál inkább hasonlított, és nem csak azért, mert a (bemutatásakor nagyot bukott) Strange Days című sci-fiben rockert játszott, sőt maga énekelte a filmbeli dalait (PJ Harvey szerzeményeit) is. Lewis nemcsak eljátszotta a rocksztárt, de 2003-ban azzá is vált a Juliette and the Licks formáció élén. 2005-ben és 2007-ben jártak is a Szigeten, 2010-ben pedig már a New Romantiques élén adott koncertet Budapesten. 

 

A rocksztárság éveiben az emlékezetesebb filmszerepek elmaradoztak, negyvenedik születésnapját azonban egy hatalmas sztárparádéval ünnepelhette: Tracy Letts Augusztus Oklahomában című darabjának filmváltozatában Meryl Streep, Julia Roberts, Chris Cooper, Ewan McGregor, Sam Shepard, Julianne Nicholson és Benedict Cumberbatch mellett szerepelt a véget érni nem akaró stáblistán. A nagycsaládos nagy családi drámázás igazi presztízsprodukció volt, amibe már bekerülni is nagy szónak számított. 

Az elmúlt években Juliette Lewis inkább tévésorozatokkal kísérletezett, és néhány nem sok vizet zavaró produkció (Wayward Pines, Titkok és hazugságok, Graves, Camping stb.) után egy igazi sikersorozat is megtalálta. A Yellowjackets című sorozatot hol „a Lostba oltott Legyek ura”-ként, hol az „Életben maradtak és a Legyek ura találkozásaként” emlegetik – ebből is látszik, William Golding klasszikus regénye, A Legyek Ura kihagyhatatlan a sorozatról szóló kritikákból. Miként az is, hogy Juliette Lewis régi fényében tündököl.

Nyitókép: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

#Kultúra#woody allen#Oliver Stone#martin scorsese#robert de niro#Juliette Lewis#ma

Címlapról ajánljuk