Kultúra

Hajdu Szabolcs: Ha politikailag nem kapcsolódsz a mostani rendszerhez, akkor nincs számodra hely

rtl.hurtl.hu

2023. június 12. 14:09

A filmrendező szerint fölösleges eljátszani a pályázatosdit is.

Interjút adott a hvg.hu-nak Hajdu Szabolcs. A nemzetközi filmfesztiválokon többször díjazott rendező elmondta, hogy mostanában „főleg olaszokkal és szlovákokkal dolgozom filmes terveken. Szlovákiában a zűrzavaros politika ellenére is rendszerszinten szabadabb a légkör. Az utolsó filmemet az ottani filmalap támogatta. A megbízhatóság némi nyugalmat ad, itthon a kiszámíthatatlanság felőrli az idegeket, hogy a pénzosztási szisztémában filmes, színházi pályázatokat megítélnek, majd visszavonnak. Infantilizálnak alkotókat azzal, hogy úgy adnak bármit, ahogy a hangulatuk diktálja: «Ha rosszalkodtok, gyerekek, nincs csoki!»” – mondta el a filmrendező.

A NER filmfinanszírozási rendszeréről elmondta:

Bárki labdába rúghat, ha lojális a rendszerhez. Én nem akartam labdába rúgni. A helyzet még a Filmalappal kezdődött, nem akartam asszisztálni annak a rendszernek a kiépítéséhez. Tény, hogy Andy Vajnához kapcsolódik a filmes társadalom megfosztása az autonómiától.

A Nemzeti Filmintézet és a Vajna-féle rendszer különbségeit így látja: „Annyiban valóban okos volt Vajna, hogy nem volt ugyan jártas a művészfilmben, ám filmes szakemberként felismerte, hogy nemzetközileg messzire lehet jutni vele.

Ezt az új társaságot a Filmintézetnél már nem érdekli, mit szólnak Európában, a függetlenek működését európai balliberális konspirációnak hiszik. Nyilván szeretnének nemzetközi sikereket elérni a saját embereikkel, de ez nem pusztán akarat kérdése. Valójában nekik kellene kimondaniuk végre, hogy ha politikailag nem kapcsolódsz a mostani rendszerhez, akkor nincs számodra hely. És nem kell eljátszani a pályázatosdit sem.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Kultúra#hajdu szabolcs#filmrendező#NER

Címlapról ajánljuk