Képeken, ahogy meztelen világsztárok ölelgetnek tengeri állatokatEgy nonprofit szervezet olyan fotókat helyezett ki az Európai Parlament elé, amin híres emberek meztelenül, tengeri állátokkal pózolnak. A kezdeményezéssel most az uniós döntéshozók figyelmét szeretnék megragadni, hogy megfelelő lépéseket tegyenek a tengeri ökoszisztémák védelmére, illetve a halászati gazdálkodás fenntarthatóságára.
Kultúra

Képeken, ahogy meztelen világsztárok ölelgetnek tengeri állatokat

Nagy MartinNagy Martin

2023. június 7. 16:13

Egy nonprofit szervezet olyan fotókat helyezett ki az Európai Parlament elé, amin híres emberek meztelenül, tengeri állátokkal pózolnak. A kezdeményezéssel most az uniós döntéshozók figyelmét szeretnék megragadni, hogy megfelelő lépéseket tegyenek a tengeri ökoszisztémák védelmére, illetve a halászati gazdálkodás fenntarthatóságára.

Az emberek többségének nem a halak jutnak eszébe, amikor az aktfotók kerülnek szóba. A Fishlove nevű nonprofit szervezet 2009-ben indított egy első ránézésre provokatív és bizarr, ám mégsem öncélú kezdeményezést, amelyben ismert emberek kendőzetlen fotókkal állnak ki a vizek élővilágának védelméért. 

Kiállításukon világhírű színészek, üzletemberek és hírességek ölelkeznek egyebek mellett polipokkal, angolnákkal és rákokkal, hogy felhívják a figyelmet a tengeri ökoszisztémák megóvására, illetve a fenntartható halászat fontosságára. 

Világsztárok meztelenül fotózkodnak tengeri állatokkal, így küzdenek a túlhalászás ellen
Emma Thompson kétszeres Oscar-díjas brit színésznő és férje, Greg Wise angol színész-producer. 
Világsztárok meztelenül fotózkodnak tengeri állatokkal, így küzdenek a túlhalászás ellen
Dame Judith Olivia Dench Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színésznő és egy homárral.

A kezdeményezést rengeteg ismert híresség támogatta: fotóalanyuk volt már többek közt az Oscar-díjas Judi Dench és Emma Thompson, a Harry Potter filmekből és a Harcosok Klubjából ismert Helena Bonham Carter, valamint a brit milliárdos üzletember és filantróp Richard Branson is.

Világsztárok meztelenül fotózkodnak tengeri állatokkal, így küzdenek a túlhalászás ellen
Helena Bonham Carter BAFTA-díjas angol színésznő egy jókora hallal ölelkezik a fotózáson.

De az elmúlt években készült már halas aktfotó Gillian Anderson Emmy- és Golden Globe-díjas színésznőről, az X-akták és a Netflix Szexoktatás című vígjáték-drámasorozatának sztárjáról is, valamint a Trónok Harca és a Stranger Things sikersorozatokból ismert Tom Wlaschiha is részt vett a kezdeményezésben. 

Világsztárok meztelenül fotózkodnak tengeri állatokkal, így küzdenek a túlhalászás ellen
Gillian Anderson egy angolna társaságában.
Világsztárok meztelenül fotózkodnak tengeri állatokkal, így küzdenek a túlhalászás ellen
Tom Wlaschiha német színész a Fishlove fotózásán.

A kiállítás következő állomása szimbolikus helyszínen található: a beszédes „Ending EU Overfishing: The Decade Past and the Decade to Come” nevű (magyarul: Az uniós túlhalászat megszüntetése: az elmúlt és az eljövendő évtizedek) tárlatot a napokban az Európai Parlament épülete elé helyezték ki, amivel a jelek szerint a politikusok érdeklődését szeretnék felkelteni. 

Az éghajlati és biodiverzitás-válság miatt itt az ideje, hogy az EU döntéshozói inspirálódjanak, és határozott lépéseket tegyenek a halászati gazdálkodás átalakítása érdekében, hogy biztosítsák az egészséges tengeri ökoszisztémákat és kezeljék a klímaváltozást

– olvasható a szervezet közleményében.

A Fishlove állítja, bár az európai halászati gazdálkodásában történt némi előrelépés, a túlhalászás megszüntetésére vonatkozó vállalásokat nem sikerült teljesíteni. Mint írják, a tengeri élővilág segíthet enyhíteni az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait, és bár a halak társaságában pucérkodó hírességek bemutatása egyeseknek megosztó lehet, ennél sokkal rosszabb az, ha a döntéshozók nem védik érdemben a vizeket. 

Világsztárok meztelenül fotózkodnak tengeri állatokkal, így küzdenek a túlhalászás ellen
Fishlove kiállítás Brüsszelben, az Európai Parlament épülete előtt.

A kiállítás június 6-án hétfőn indult, és június 9-ig látogatható az EP brüsszeli központja előtt. A tárlaton egy teljesen új fotósorozatról is lerántották a leplet, amin újabb hírességek álltak az ügyük mellé, köztük Rainer Bock, Claudia Gerini, Danica Curcic és Jessie Buckley is.

Nyitókép és felhasznált fotók: Fishlove

#Kultúra#meztelen fotók#hírességek#színészek#kiállítás#brüsszel#európai parlament#halászat

Címlapról ajánljuk