Kultúra

Meghalt Ragályi Elemér

rtl.hurtl.hu

2023. március 30. 18:05

Az operatőr 83 éves volt. 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ragályi Elemér, rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben, a mai napon elhunyt. Kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát

– tudatta a Telex-szel a család. Ragályit Magyarországon Kossuth- és Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

Ragályi Elemér Rákosligeten született 1939. április 18-án, édesapja azt szerette volna, ha jogász lesz, ő mégis színésznek és operatőrnek jelentkezett az érettségi után. Miután felvételi vizsgája nem sikerült, 1957-től a Mafilm stúdiójában volt világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezető. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végül 1968-ban szerzett operatőri diplomát.

Ragályi Elemérről 2014-ben készített riportot a XXI. század:


Operatőrként olyan nagy hatású filmekben dolgozott, mint a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Miss Arizona, a Csók, anyu!, A nagy generáció, vagy a Herkulesfürdői emlék.

1991-ben, Xavier Koller svájci rendezővel készített filmjéért, A remény útjáért a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozott. Az Emmy-díj-nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre 1996-ban.

Ragályi Elemér 83 évet élt.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Koltai Lajos operatőr Ragályi haláláról elmondta: nem tér magához a döbbenettől. 

Nem tudom eltenni magamban, hogy nincs Elemér. Annak ellenére, hogy mi egy furcsa helyzetben voltunk. Nem voltunk igazán jóban, riválisok voltunk egész életünkben, de az egy jófajta rivalizálás volt, mert mindig azt néztük, ki tud nagyobbat dobni. A mi rivalizálásunk szerintem jót tett a magyar filmnek, de ez egy egészséges, belülről jövő dolog volt. Ő egy nagyformátumú, kreatív, nagyszerű operatőr volt. Iszonyatos veszteség. Föl sem tudom fogni. Rengeteg mindent hagy itt, ami óriási érték, megszámlálhatatlan filmet. Nem is tudom elfogadni a búcsút. Ő van. Hiszek abban, hogy ennek nincs vége... Azt kérem, hogy a jóisten figyeljen rá. Legyen jó dolga

– kívánta Koltai Lajos, de a döbbenetében Szabó István rendező is osztozik.

„Nem hiszem el ezt a hírt. Nem akarom elhinni. Ragályi elemér egy egészen kiváló művész volt, nem csak kiváló operatőr, aminek ismerik, hanem kiváló rendező is, és egy becsületes, okos, szigorú művész és ember... De én ezt a hírt nem akarom elhinni” – nyilatkozta a Híradónak megrendülve. 

Nyitókép: MTVA Fotó: Zih Zsolt

#Kultúra#ragályi elemér#operatőr

Címlapról ajánljuk