Kultúra

Vidnyánszky Attila hazugsággal vádolja a külföldre menekülő Szász Jánost, csak nem világos, hogy miért

rtl.hurtl.hu

2023. március 28. 17:37

Felháborodott a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma egy olyan nyilatkozatért, ami feltehetően nem rájuk vonatkozott. 

A két évvel ezelőtt a családjával együtt az Egyesült Államokba menekülő Szász János interjút adott a Washington Postnak, amelyben többek között arról beszélt, miért jött el a Színház- és Filmművészeti Egyetemről.

Az interjút az Index szemlézte, ebben a formában:

Az általános politikai kérdésekről nem akart nyilatkozni, de kultúrpolitikai témakörben elmesélte, hogy borzasztóan zavarja az, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történt. „Azért támadtak, mert »nem vagyok magyar«, mert zsidó vagyok. Senki sem mondhatja azt nekem, hogy nem vagyok magyar. Senki.”

Nem sokkal később megjelent az MTI-ben egy közlemény, amely szerint az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és a kuratórium egyik tagja szerint Szász János rendező „hazugságokat állított a Washington Postnak adott interjújában, amelyet az Index is szemlézett”.

Vidnyánszky Attila és Lajos Tamás az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményükben azt írták: Szász János ismét hazudik. Felidézték, hogy az interjúban Szász János rendező azt állítja, „azért támadtak, mert nem vagyok magyar, mert zsidó vagyok”.

A közlemény szerint 2020 augusztusában és szeptemberében Lajos Tamás három alkalommal tárgyalt Szász Jánossal: ezeken a beszélgetéseken kérte, igyekezett meggyőzni a rendezőt, hogy folytassa az oktatást, próbált érvelni ennek fontosságáról, és erre személyes garanciákat adni.

Szász a választ folyamatosan lebegtette, halogatta, majd az oktatást, osztályának továbbvitelét egy kurta-furcsa telefonnal lemondta

– írták, hozzátéve: mindezen időszak alatt Vidnyánszky Attila felkérésére a Nemzeti Színházban megrendezte Székely János: Caligula helytartója és Örkény István: Macskajáték című drámáját.

Szász János rendezőt „nyilvánvalóan mindketten, minden tőlük telhető érvvel és eszközzel” maradásra próbálták bírni, a munka folytatásáról akarták meggyőzni, mindhiába – olvasható a közleményben.

„Szász János ismét hazudik, durván, igaztalanul beletiport az őt elismerő, nagyra tartó magyar kulturális életbe, filmszakmába” – írta közleményében Vidnyánszky Attila és Lajos Tamás, idézve Csengey Dénes író, politikus szavait: „Ha az antiszemitizmus nagy bűn, mert az, akkor az antiszemitizmussal való alaptalan vádaskodás ugyanakkora bűn, és ugyanolyan ítélet alá kell, hogy essék.”

A probléma csak az, hogy az egyetemet fenntartó kuratórium valószínűleg el sem olvasta az eredeti cikket, abban ugyanis világos, hogy a rendezőt ért támadás nem az SZFE-üggyel, hanem a Hunyadi-filmmel kapcsolatban történt. 

A cikk vonatkozó része így szól:

Szász 2021-ben egyedül érkezett, és három hónapig Smith és Blue Star Boy mellett élt D.C.-ben, mielőtt visszatért Budapestre, és kitalálta a következő lépést. „Szeretem az országot, de nem akarom, hogy a gyerekeim Magyarországon nőjenek fel” – mondta. A folyamatos zűrzavar, többek között az, hogy 2021-ben Orbán szövetségesei átvették a budapesti Színház- és Filmakadémiát, ami Szászt és számos oktatótársát lemondásra késztette, felerősítette a költözés sürgősségét.

„A politikáról nem fogok beszélni, de a kultúrpolitikáról igen” – mondta, rámutatva, hogy a jobboldali médiában feljelentették, hogy filmet fog készíteni a középkori magyar történelemről. „Megtámadtak, mert „nem vagyok magyar”, tudod, mert zsidó vagyok. Senki nem mondhatja meg nekem, hogy nem vagyok magyar. Senki

– mondta Szász, utalva arra, hogy több szélsőjobboldali lap is utalt arra, hogy zsidó származása miatt nem neki kellene megrendeznie egy ennyire „nemzeti filmet”.

Nyitókép: Kovács Anikó / MTI

#Kultúra#szász jános#vidnyánszky attila#szfe#Színház-és Filmművészeti Egyetem#egyetsült államok

Címlapról ajánljuk