Kultúra

Müller Péter Sziámi az őt kritizálókról: „Beteg, hisztériás fröcskölődés, hormonzavaros gyűlölethullám”

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 11:52

A költőnek nem tetszett, hogy sokan bírálták, amiért részt vesz a Kovács Ákos és Nagy Feró nevével fémjelzett, kizárólag korosodó férfiakból álló Petőfi Zenei Tanácsban.

Az elmúlt napokban sok kritika érte Müller Péter Sziámit a Petőfi Zenei Tanácsban való szerepvállalása miatt. A Petőfi Zenei Tanácsot a Petőfi Kulturális Ügynökség gründolta, az ügynökség vezetője nem más, mint a kormányközeli író, publicista, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, Demeter Szilárd. A tanácsot kizárólag korosodó férfiak alkotják – a tagok névsora itt olvasható –, Demeter szerint az egyéni érdemek alapján hívták meg a tagokat. A tanács célja a popkultúra, azaz „korunk elsődleges kulturális közegének” minőségelvű fejlesztése.

Sziámi a Facebookon fakadt ki, szerinte ugyanis „szabadelvű értelmiségiként világéletében szóba állt mindenkivel, fajra, nemre, felekezetre és politikai meggyőződésre való tekintet nélkül”. Majd így folytatja:

...aki erőszakosan, primitív, durva indulatokkal mégis követelőzik és számonkéreget, azt sajnos el kell távolítania a köreiből.

A költő elmondása szerint nála „nem a jobb-bal felosztás működik, nem a »vagy-vagy«, hanem makacsul az »is«”.

Tudjátok, én írtam azt, hogy »Minden tagság viszontagság« – mégpedig akkor, amikor egy hibbant csaj pár éve ujjáalakította nálunk a szálasista nyilaspártot

– olvasható a bejegyzésében, amit végül így zár:

Hogy miért kelt hormonzavaros gyűlölethullámot egyesekben, ha örömmel, minimális dijazásért részt veszek egy szakmai testület munkájában, amelyik nulla hatalommal felruházva jobbá tehet valamit, ami fontos nekem is, az sötét rejtély a számomra. Tisztázzuk: nagyjából én voltam és vagyok az egyetlen, aki dalszerző-énekesként ki merte itt nyitni a száját a gyarmatosítók ellen, és aki ismer, szeret, és olvassa versemet, tudja, hogy azóta sem lettem megalkuvóbb semmiféle hatalommal szemben, ha megérdemelte. Viszont meggyőzödésem, hogy legfőképpen ettől a beteg, hisztériás fröcskölődéstől rosszabb ebben az országban élni, mint amilyen lehetne. A témáról (költő lévén) prózaban többet nem is szeretnék mondani. – Ugye, megértetek?

Nyitókép: Müller Péter Sziámi – Fotó: Soós Lajos / MTI

 

#Kultúra#müller péter sziámi#petőfi zenei tanács#részvétel#kritika

Címlapról ajánljuk