Kultúra

Már a tudomány is bizonyította, hogy mennyire rasszisták és szexisták a Star Wars rajongói

rtl.hurtl.hu

2023. március 21. 15:33

Aki látott már idevágó internetes kommentszekciót, valószínűleg ezt eddig is tudta.

Már a tudomány is bizonyította, ami az utóbbi években nagyon sok botrányt okozott a Star Wars univerzuma környékén: azt, hogy a legendás sci-finek számos durván szexista, rasszista rajongója van, írja az IFL Science egy nemrég megjelent tanulmányra hivatkozva.

A folytatástrilógia kezdete óta számos internetes inzultus érte a nigériai-brit származású John Boyegát, valamint a vietnámi-amerikai Kelly Marie Trant is, aki ráadásul a filmek első ázsiai származású női karaktere volt. Miattuk, kisebb mértékben pedig az új trilógia főszereplője, Daisy Ridley miatt számtalan halálos fenyegetés érkezett a színészekhez és a készítőkhöz, és több Star Wars-filmet is bojkottáltak az elmúlt években.

A tanulmány szerzőinek az volt a hipotézise, hogy „a szexista és a rasszista attitűdök befolyásolják, hogy a Star Wars rajongói melyik karaktereket kedvelik jobban”. Főként három új karakterre fókuszáltak a folytatástrilógiából, ahol sokszínűbbé akarták tenni a szereplőgárdát a készítők.

A tanulmány eredménye az lett, hogy „nagyrészt” helyes a hipotézis, mivel az „ellenséges szexizmus és a szimbolikus rasszizmus” komolyan befolyásolja, hogy miért nem szeretik a rajongók az új karaktereket.

Hangsúlyozzák, hogy a kutatás eredménye nincs kőbe vésve, ugyanis az mindössze kétezer főt vizsgált, a minta kétharmada férfi volt, egy másik kétharmad pedig a 18-30 éves korosztályba tartozott. A felmérés a válaszadók szexista és rasszista beidegződéseit vizsgálta, és ezt vetette össze azzal, hogy melyik karaktereket preferálják, illetve nem szeretik.

Nyitókép: Disney / Lucasfilm

#Kultúra#star wars#rasszizmus#szexizmus#kutatás#rajongó#zaklatás

Címlapról ajánljuk