Kultúra

Nem értették, ezért inkább összemázolták a lakótelepi térplasztikát az MKKP szegedi aktivistái

rtl.hurtl.hu

2023. március 20. 9:25

A művészettörténész szerint aligha a szobor bűne, hogy elhanyagolták, és a „zsigeri leszarozás” helyett rendbe is hozhatták volna.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) helyi aktivistáinak leglátványosabb tevékenysége, amikor elhanyagolt járdákat, buszmegállókat, elosztószekrényeket festenek át, színesebbé téve a környezetet, aminek általában mindenki örül – bár előfordult már, hogy feljelentették őket a széttöredezett járda kifestése miatt, és a piliscsabai önkormányzat is úgy döntött, hogy inkább lebontja azokat a buszmegállókat, amelyeket önkéntes munkában újítottak fel.

Az egyik szegedi lakótelepen azonban egy térplasztikának estek neki, megosztva ezzel a közvéleményt.

Elhanyagolt állapotban, láthatóan »senki által nem szeretve és értékelve« álldogál szegény kis »Lepke« a Szamos utcai 10 emeletesek mögötti kicsi téren

– írta a közterületi alkotásokat listázó Köztérkép egyik törzstagja korábban az alkotásról, amit az MKKP aktivistái szándékuk szerint zöld békává mázoltak át. Azt írták, „a szobornáciknak megnyugtatásképpen” azt üzenik, hogy „egy öt éve bontásra ítélt” műről van szó.


A Trash of Köztér Instagram-oldal, amelynek szerkesztője Benedek Kata művészettörténész, azt írta: tettével az MKKP szegedi sejtje feltűnő ostobaságról tett tanúbizonyságot, nem azért, mert ne lehetne egy szobrot újraértelmezni, de itt ezt ostobán tették, és „le(szobor)nácizták” azokat, akik erre az ostobaságra rámutattak.

A művészettörténész úgy véli, hogy az aktivisták dilettáns hozzáállásukkal „tökéletesen demonstrálták a magyar kultúra fősodrának reflektálatlan absztraktfóbiáját”.

A panelkörnyezetre harmonizált, eredetileg virágágyba ékelt betonplasztika remekül hozza egy pillázó pillangó szárnyait. Az, hogy kikoptak a virágok, aligha a munka bűne

– áll a Trash of Köztér posztjában. Benedek Kata szerint az aktivisták ahelyett, hogy „zsigerileg leszarozzák”, megpróbálhatták volna értelmezni, amit látnak, és végezhettek volna javítást is, például újraültetve a térplasztika körüli virágágyást.

#Kultúra#magyar kétfarkú kutya párt#szobrászat

Címlapról ajánljuk