Kultúra

Éjszakai sötétben tapogatták le 150 megapixeles kamerával a koronázási palástot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 14. 13:51

A Magyar Nemzeti Múzeum az örökségvédelmi projektekben jártas Tripont nevűcéget kérte fel a minden eddiginél részletesebb digitalizálási munkára.

A magyar történelem egyik legfontosabb uralkodói tárgyát, az államalapítás egyik fő szimbólumát, a magyar koronázási jelvények egyikét nemrég különleges örökségvédelmi procedúrának vetették alá. Az 1031-ben készült koronázási palástot a Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére a Tripont Fotó Videó Kft. örökségvédelmi szakemberei digitalizálták.

A félkör alakú, kékeslilás színű, aranyfonállal sűrűn kivarrt textil az ezeréves magyar államiság egyik legjelentősebb szimbóluma, amit csak rendkívüli körültekintéssel lehetett a digitalizációs munkára felkészíteni, illetve a digitalizálást lebonyolítani.

A szakemberek csak speciális védőfelszerelésben dolgozhattak a palást mellett, az összes eszközt gondosan portalanítaniuk kellett, és ami a legfontosabb: a lassan ezeréves ruhanemű anyagai fényre nagyon érzékenyekek, ezért ennek megfelelő alacsony megvilágítású környezetet kellett kialakítani.

Éjszakai sötétben tapogatták le 150 megapixeles kamerával a koronázási palástot
Fotó: Bedő Dániel / Magyar Nemzeti Múzeum –Tripont Foto Video Kft.

A közel 3 méter széles koronázási palást digitalizálását, Phase One IQ4 150 megapixeles kamerarendszerrel végezték, nagyon alacsony, 25 lux alatti fényintenzitás mellett. Ez körülbelül a fotózást az éjszakai utca fényével megegyező megvilágítás mellett végezték. A kamerarendszer biztonságos műtárgy feletti mozgatására egy elektromosan vezérelhető, nagy precizitású darut használtak.

Ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségben digitalizálják a műtárgyat, több felvételből való leképezésre (stackelésre) volt szükség. A fotók pixelpontos illesztéséhez, illetve az ehhez szükséges megfelelő átfedések biztosításához, az elkészült végső felvétel több mint 60 képből lett összeállítva, írja a Tripont.

Éjszakai sötétben tapogatták le 150 megapixeles kamerával a koronázási palástot
Fotó: Bedő Dániel / Magyar Nemzeti Múzeum –Tripont Foto Video Kft.

Az elkészült felvétel a teljes színhűség mellett rögzíti az aranyszálakkal gazdagon hímzett, aprólékos szövet jelen állapotát, kutatható minőségben, ennek köszönhetően a későbbiekben ellenőrizni lehet az esetleges színárnyalati változásokat.

Nyitókép: Bedő Dániel / Magyar Nemzeti Múzeum –Tripont Fotó Videó Kft.

#Kultúra#magyar nemzeti múzeum#digitalizáció#koronázási palást

Címlapról ajánljuk