Kultúra

Demeter Szilárd nem akar cenzúrát, de feloszlatta a kuratóriumot, ami támogatta a Meseország mindenkié fordítását

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 13:32

Ezentúl bekérik „alkotmányossági vizsgálatra” a nemzetközi könyvvásárokra szánt kiadványok listáját.

Demeter Szilárd feloszlatja az általa vezetett Petőfi Kulturális Ügynökség fordítástámogatási kuratóriumát, mert fordítástámogatásban részesítették a Meseország mindenkié című kötetet – írja a Mandiner.

A vezérigazgató azt írja, meglepetéssel értesült arról, hogy a Bolognai Nemzetközi Könyvvásáron a Petőfi Kulturális Ügynökség standján feltűnt a Meseország mindenkié című „genderpropaganda-mű”. (A kötetben valójában olyan mesék szerepelnek, amelyek hősei különböző kisebbségekhez tartoznak; korábban a könyv felelős szerkesztője, Nagy M. Boldizsár az rtl.hu-nak azt mondta, hogy a Meseország mindenkié kapóra jött a kormánynak, miután a bevándorlóellenes kampány kezdett kifulladni.)

Ugyanígy meglepődött Demeter Szilárd azon, hogy a fordítástámogatási kuratórium 2021-ben támogatásban részesítette a kötet észt nyelvre való fordítását. A vezérigazgató azt állítja magáról, hogy „a gondolat-, vélemény- és szólásszabadság, tehát az alkotói szabadság híve”, de „van egy határa annak, amire közpénzt áldozhatunk”, „és ez az Alaptörvény értékhorizontja”.

Kijelentette: a szakmai bizottság – amelybe a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága, a Műfordítók Egyesülete, a Magyar PEN Club és a Petőfi Kulturális Ügynökség delegált tagokat – hibázott a támogatás odaítélésénél, ezért a kuratóriumot jelen formájában megszüntetik és újragondolják az irodalmi export kérdését.

Hozzátette, hogy eddig minden kiadó maga döntötte el, hogy a nemzetközi könyvvásárokon „milyen könyveket tesz ki az ablakba”, de ezek után előzetesen bekérik a kiadványok listáját „alkotmányossági vizsgálatra”.

A magam részéről a továbbiakban sem szeretnék cenzúrát – de gyakorló apaként gyermekeink védelmét mindennél fontosabbnak tartom

– közölte Demeter Szilárd, aki ezek szerint úgy gondolja, hogy védelmezni kell a gyerekeket attól, hogy különböző kisebbségekhez tartozó emberek létezéséről tudomást szerezzenek egy mesekönyvből.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Kultúra#demeter szilárd#cenzúra#meseország mindenkié#petőfi kulturális ügynökség#homofóbia

Címlapról ajánljuk