Kultúra

Ellehetetlenítik a magyar elsőfilmeseket, tiltakozik a szakma

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 19:56

Minden indoklás nélkül vágták vissza a filmszakma utolsó, a kormánytól eddig független kezdeményezését.

Nyolc szakmai szervezet és számos alkotó is tiltakozik a pályakezdő filmeseket támogató Inkubátor program támogatásának megvonása ellen. Az Inkubátor keretében eddig évente öt első film készülhetett el, amelyek nem egy esetben nemzetközi díjakat is bezsebeltek, írj a HVG.

Utólag, indoklás nélkül közölték, hogy a nyertes filmtervek közül három mégsem készülhet el. Az ügyben nyolc szakmai szervezet és 34 alkotó írt nyílt levelet Káel Csaba filmügyi kormánybiztosnak és a Nemzeti Filmintézet Döntőbizottságának, a döntés felülbírálását kérve.

„Az Inkubátor Program jelenlegi és egykori alkotói, valamint a magyar filmszakma képviselői értetlenül állunk a Döntőbizottság határozata előtt, melyben a szakmai zsűri és közönség döntését felülírva, az Inkubátor 7.0 program öt nyertes filmtervéből három megvalósulását nem kívánja támogatni” – írják a levélben.

Felidézik: „az alkotók a program keretei között 2021. októbere óta fejlesztik a filmterveiket, a program nyerteseiként pedig 2022. májusa óta már annak tudatában dolgoztak a nagyjátékfilmjeik előkészítésén, hogy azok a Nemzeti Filmintézet biztos támogatásával készülnek el. Ugyan az elkészült forgatókönyveket a Döntőbizottság elfogadta, de a gyártási pályázatok benyújtását nem támogatja – ezzel a döntéssel ellehetetlenítve a filmek megvalósulását, és veszélybe sodorva az eddig ismert Inkubátor Programot.”

A levél így zárul: „a mostani döntés nemcsak ellehetetleníti a több mint másfél éve az intézet programjában alkotó három rendező filmjének elkészítését, de a jövőbeli elsőfilmes alkotókat is teljes bizonytalanságba sodorja”.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Kultúra#Káel Csaba#film#forrás#elvonás#inkubátor#nyílt levél#tiltakozás

Címlapról ajánljuk