Kultúra

Kiderült, hogy a fideszesek vagy az ellenzékiek szeretik jobban Zámbó Jimmyt – átfogó kutatás készült az énekes népszerűségéről

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. február 27. 9:10

Reprezentatív felmérés mutatta meg, kik hallgatják, kik szeretik Zámbó Jimmyt, és hogyan változtatott a nézők a Királyról alkotott képén az élete ihlette sorozat. Zámbó Jimmy még ma, 22 évvel halála után is a köztudatban van: kik a legnyitottabbak és kik a legelutasítóbbak művészete iránt? Melyik pártra szavaznak és milyen anyagi körülmények között élnek, hogyan látják a Király elismertségét? Minderre választ kapunk az IDEA Intézet kutatásából.

Huszonkét évvel Zámbó Jimmy halála után még mindig komoly rajongótábora van a zenéjének – derül ki az IDEA Intézet által végzett, elsőként az rtl.hu-n ismertetett reprezentatív közvélemény-kutatásból. 

Az online felmérésben a megkérdezettek 9 százaléka mondta azt, hogy „nagyon szereti” Jimmy dalait, 30 százalék szerint pedig ez „hangulatfüggő”. Az énekes művészete továbbra is megosztó, hiszen a megkérdezettek majdnem fele azt mondta, „egyáltalán nem szereti” azt.

IDEA: A jobbikosok és a Nép Pártján szimpatizánsai a legnagyobb Jimmy-rajongók
Forrás: IDEA Intézet

A 90-es években Zámbó Jimmy rendkívül népszerű volt, de ma már csak kevesen hallgatnak rendszeresen Jimmy-dalokat, az összes megkérdezettek 2 százaléka nyilatkozott így, illetve további 10 százalék „időközönként”. Az emberek 27 százaléka mondta azt, hogy csak véletlenül hallgatja ezt a zenét, „ha éppen szól a háttérben”, de ez azt is jelenti, hogy felismerik Zámbó Jimmy dalait.

IDEA: A jobbikosok és a Nép Pártján szimpatizánsai a legnagyobb Jimmy-rajongók
Forrás: IDEA Intézet

A rajongók közt valamivel több a nő, mint a férfi (a nők 10, a férfiak 8 százalék mondta azt, hogy nagyon szereti), életkort tekintve pedig természetesen az idősebbek kedvelik inkább (60 év felett 12 százalék szereti nagyon, 44 százalék szerint hangulatfüggő), hiszen a fiatalok nem emlékezhetnek már az aktív korszakára. Érzékelhető azonban egy nosztalgiahullám is, hiszen 

a 30-as korosztályból 11 százalék mondta azt, hogy szereti a Jimmy-dalokat.

IDEA: A jobbikosok és a Nép Pártján szimpatizánsai a legnagyobb Jimmy-rajongók
Forrás: IDEA Intézet

A legtöbben saját bevallásuk szerint azért szeretik a Jimmy-dalokat, mert rendkívülinek tartják az énekes hangját, tehetségét: azok közül, akik úgy nyilatkoztak, hogy nagyon szeretik vagy „hangulatfüggő”, 58 százalék mondta ezt. Nem elhanyagolható azok aránya sem (20 százalék a Jimmy-kedvelők körében), akik azért szeretik, mert számukra ismerős érzésekről énekelt.

IDEA: A jobbikosok és a Nép Pártján szimpatizánsai a legnagyobb Jimmy-rajongók
Forrás: IDEA Intézet

Ha azt vizsgáljuk, kik lehetnek 2023-ban is Zámbó Jimmy rajongói, az derül ki, hogy legnagyobb eséllyel a községekben élő (körükben 12 százalék szereti nagyon a dalait), alacsonyabb iskolai végzettségű (a 8 osztályt végzettek 27, a szakmával rendelkezők 13 százalék mondta ezt) és rosszabb anyagi helyzetű (az önmagukat „nélkülözőként” jellemző válaszadók 24 százaléka szereti) emberek között kell keresnünk őket.

IDEA: A jobbikosok és a Nép Pártján szimpatizánsai a legnagyobb Jimmy-rajongók
Forrás: IDEA Intézet

Jimmy művészetének ez a fajta, megosztó megítélése megjelenik az RTL+-on látható A Király című sorozatban is, például amikor kiderül, hogy a kazettáit kéz alatt, a piacokon kell árusítani, hiszen – mint ezt a Thuróczy Szabolcs által alakított Hódos megfogalmazza – akiknek ez tetszik, azok nem járnak lemezboltba. Ugyancsak ezt fejezi ki a Döbrösi Laura által alakított Kincső, az egyszerű Jimmy-rajongó figurája, aki el is mondja, hogy semmi más jó nincs az életében, mint a zenész dalai:


Ellenpontként, az elit képviselőjeként jelenik meg a sorozatban Elek János budapesti újságíró figurája (Alföldi Róbert alakításában), aki mélységesen megveti és károsnak tartja Jimmy szerinte giccses művészetét:


A felmérésben erre is rákérdeztek a kutatók, és az összes válaszadó inkább egyetért azzal az állítással, hogy Zámbó Jimmyt a kulturális elit soha nem fogadta be (5 fokozatú skálán, ahol az 5 a teljes egyetértés, átlagosan 3,13 pontot adtak erre). A rendszeres hallgatók viszont nem értenek egyet ezzel, ők inkább hajlanak arra, hogy Jimmyt mindenki tisztelte. Joós István, Zámbó Jimmy menedzsere és kiadója szerint a Király óriási megfelelési kényszerrel küzdött, mindig harcolt magával

IDEA: A jobbikosok és a Nép Pártján szimpatizánsai a legnagyobb Jimmy-rajongók
Forrás: IDEA INtézet

A Király című sorozat nézőinek jelentős többsége, 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a sorozat nem befolyásolta, hogy hogyan látják Zámbó Jimmyt. A Király magánélete, szokásai évtizedek óta a címlapokon vannak, így még a rázósabb történeteiről is elég sokat lehet tudni. A megkérdezett nézők 22 százalékának véleménye pozitív irányba változott Jimmyről a sorozat után. 

IDEA: A jobbikosok és a Nép Pártján szimpatizánsai a legnagyobb Jimmy-rajongók
Forrás: IDEA Intézet

Jobbik és NPM

Az IDEA kutatói rákérdeztek a politikai szimpátiára is, Zámbó Jimmy megítélésével összevetve igen érdekes eredményekre jutottak: arányaiban a legtöbben (20 százalék) a Jobbik szavazói közül mondták azt, hogy nagyon szeretik a dalait (további 33 százaléknyi jobbikos szerint „hangulatfüggő”). Ugyancsak viszonylag magas (13 százalék) a Jimmy-kedvelők aránya a volt Jobbik-elnök, Jakab Péter által létrehozott Nép Pártján Mozgalom szimpatizánsai körében. A kormánypárti szavazók közt a teljes népességnél valamivel többen (11 százalék) kedvelik a dalait. A leginkább elutasítóak a Momentum-szavazók, 71 százalékuk mondta azt, hogy egyáltalán nem szereti.

IDEA: Zámbó Jimmy
Forrás: IDEA Intézet

Ha úgy teszik fel a kérdést, hogy milyen gyakran hallgat valaki Jimmy-dalokat, akkor is a Jobbik-szavazók közül mondják a legtöbben, hogy „időközönként” előkerül náluk ez a fajta zene (19 százalék). Az egyéb pártok szimpatizánsai közül összesen 18 százalék mondta azt, hogy rendszeresen vagy időközönként hallgat Jimmyt, a kormánypárti szavazók esetében ez az arány összesen 16 százalék. A másik oldalon a Momentum-szavazók állnak, akiknek 82 százaléka mondta azt, hogy soha nem hallgat ilyen zenét.

IDEA: Zámbó Jimmy
Forrás: IDEA Intézet

A Király készítői szerint Zámbó Jimmynek hiába volt lehengerlő hangja és hiába bánt kivételesen a publikummal, soha nem rakták arra a polcra, ahol lenni szeretett volna:

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023.  január 30 – 2023. február 15. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Kultúra#zámbó jimmy#idea#jimmy#A Király#felmérés#kutatás#ma

Címlapról ajánljuk