Kultúra

„Uramisten, ez hihetetlen!” – Egy 13 éves vak kislány zongorajátékán ámul a sztárzongorista

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 9:37

Elállt a szava Lang Langnak, amikor meghallotta, hogyan játssza el Chopin egy bonyolult darabját az amatőr zongorista. A 13 éves Lucy egy genetikai rendellenesség miatt lett látássérült, és a kórházban kezdett el zongorázni.

Teljesen ledöbbent, és még a szava is elállt Lang Lang kínai zongoravirtuóznak, amikor meghallgatta, hogyan játszik el egy Chopin-darabot egy 13 éves, látássérült brit kislány. 

A Lucy nevű lány Leeds vasútpályaudvarán, egy nyilvános zongorán zenélt, a felvételt a Channel 4 brit televízió egyik műsorában mutatták be. A tévécsatorna a Twitter-oldalán tett közzé erről egy videót, amit már több mint 3,5 milliószor néztek meg.

A műsorban a legjobb brit amatőr zongoristát keresik. A jelentkezőket – akik különböző helyeken felállított nyilvános zongorákon mutatják be tudásukat – Lang Lang, valamint a híres popzenész, Michael Holbrook Penniman Jr., közismertebb nevén Mika értékeli.

A felvételen látni, ahogy a kislányt odavezetik a zongorához, majd teljes beleéléssel elkezdi játszani a komplex noktürnt.  Lang Langnak már akkor elkerekedik a szeme, amikor meghallja, hogy a kislány mit fog eljátszani, és még nagyobb ámulattal néz, amikor Lucy elkezd játszani.

Hihetetlen, hogy el tudja játszani ezt a darabot. Elképesztő! 

– jelenti ki Lang Lang, alig találva a szavakat. Majd, amikor befejezte, közölte:

Uramisten! Ez lehetetlenség!

 

A kislány anyukája a brit sajtónak elmondta, hogy a genetikai rendellenességgel született Lucy szemében már közvetlenül megszületése után rákos daganatokat találtak. Kiskorában folyamatosan kórházban volt, és a kezelések közben kezdett el játszani egy kis szintetizátoron – olyan ügyes volt, hogy a nővérek azt hitték, előre felvett dalt hallanak.

Lucyt egy brit segélyszervezet, a látássérült zenészeket segítő Amber Trust egyik zenetanára tanította meg játszani, aki elmondta:

Karrierem során még soha nem találkoztam senkivel, aki annyira mélyen értené a zenét, mint Lucy.

Nyitókép: Twitter/Channel4

#Kultúra#zongora#zongorista#lang lang#Videó#látássérült#vak#Chopin

Címlapról ajánljuk