Kultúra

Lukács Sándor a vígszínházi botrányokról: Marton László kálváriája nincs arányban a bűneivel

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 18. 10:24

„Nálam nem ismerhetik jobban a dolgot, és ha az én erkölcsi ítéletemben megbíznak, akkor ezt elfogadják” – mondta a 76 éves színész a Blikknek adott interjújában. Lukács Sándor Eszenyi Enikőnek is sokat köszönhetett, de elismerte, hogy nagyon durván bánt a fiatalabb kollégákkal.

Nagyobb lélegzetű interjút közölt szombaton a Blikk Lukács Sándorral. A színházi és filmes szerepeiről is jól ismert és közkedvelt színész 1972 óta a Vígszínház társulatának oszlopos tagja, így az interjúban felmerült a színház két nagy botránya, amelyek az elmúlt években megrázták az egész magyar színházi világot.

Lukács két héttel ezelőtt Veiszer Alinda műsorában röviden már beszélt Eszenyi Enikő és Marton László igazgatóságáról, azzal a felütéssel, hogy idősebb színházi kollégákkal úgy döntöttek, hogy nem foglalnak állást az ügyekben: nem akarják védeni őket, de a sárdobálásban sem kívánnak részt venni.

Eszenyi Enikőről akkor azt mondta, hogy ő maga nem vett részt olyan munkában, ahol csúnya dolgok történtek Eszenyi és a többi színész között. Most a lapnak hosszabban beszélt a Vígszínházban Eszenyi vezetése alatt kialakult helyzetről:

Ez a szakma egy harcokkal teli, nagyon érzékeny szakma, ahol nagy küzdelmek vannak. Mindenki igyekszik, helyezkedik, a karrierjét építgeti. Eszenyi Enikő nagyon tehetséges művész, nagyon sok érdekes elképzelése volt, például a Diktátor című darab, amit ő rendezett, a mai napig nagy siker a színházunkban. De a tehetség és a jó tulajdonságok mellett becsúsztak hibák is. A hangvétel eldurvult a fiatal kollégákkal szemben. Kialakult egy helyzet, ami nem volt jó, amit nagyon nehéz lett volna tovább folytatni.

Lukács a Blikknek azt mondta, hogy Eszenyi Enikő a színház idősebb színészeivel nem beszélt durván, lekezelően és megalázóan, mint azt állítólag sok fiatal színésszel tette, és ami miatt végül lemondásra kényszerült. Lukács azt is hozzátette, hogy ő személy szerint sokat köszönhet neki, Eszenyi igazgatósága alatt játszhatta el például Bulgakov Mester és Margaritájában Woland, az ördög szerepét, ami élete egyik nagy színészi élménye volt.

Lukács Sándor a vígszínházi botrányokról: Marton László kálváriája nincs arányban a bűneivel
Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a 2015/16-os évad sajtótájékoztatóján 2015. június 5-én. Mellette Marton László, a színház főrendezője (balra) és Lukács Sándor színművész – Fotó: Kallos Bea / MTI

A szexuális visszaélésekkel vádolt Marton Lászlóról így beszélt korábban Veiszer Alindának: „Anélkül, hogy egy körömpiszoknyit is enyhíteném a bűnt és az abuzálást, úgy érzem, nála nem állt arányban a sorsítélet. Az ő bűnei közel sem voltak akkorák, mint amennyit szenvedett és kapott érte. Pechére itthon ő volt az első.”

A Blikknek kicsit bővebben így fogalmazott Lukács:

Több mint húsz évig volt a színház vezetője, művészeti igazgatója, fantasztikus, hogy mennyi mindent köszönhettem neki is. Rengeteg szerepet, rengeteg kiváló alakításhoz segített hozzá. Aztán az élete végén jött a meetoo-botrány, amibe belekeveredett. Erről egy mondatot mondanék: Marton László kálváriája nincs arányban a bűneivel. Nálam nem ismerhetik jobban a dolgot, és ha az én erkölcsi ítéletemben megbíznak, akkor ezt elfogadják.

Nyitókép: Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész aranydiplomát vesz át Rátóti Zoltán rektortól a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén 2022. szeptember 12-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Kultúra#lukács sándor#marton lászló#eszenyi enikő#vígszínház#szexuális zaklatás#abúzus#zaklatás

Címlapról ajánljuk