Kultúra

Nem fizet a kormány, a hónap végére fizetésképtelenné válik az Újszínház

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 18:08

A fővárosi színházak nagy bajban vannak, az Újszínház február végére meríti ki a hitelkeretét, utána vége.

Február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház, nem tudja kifizetni sem a számláit, sem a béreket – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a csütörtöki közgyűlés előtti háttérbeszélgetésén a Népszava cikke szerint.

A Fideszhez húzó Dörner György által vezetett Újszínház egyike azoknak a helyeknek amelyek működtetését 2020-ban magára vállalta a kormány. Tavaly januárban egy összegben meg is kapták az éves támogatást  társulatok, ám az idén eddig egy fillért sem kaptak a kulturális intézmények. 

Ebben a helyzetben van a Vígszínház, a Madách Színház,  a Budapest Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház és az Újszínház is.

Kiss Ambrus azt mondta, az Új Színház a hónap végére kimeríti a 20 millió forintos hitelkeretét, és nem lesz miből folytatniuk. A többiek az eredménytartalékuk terhére megelőlegezik az állami támogatást.

A fővárosi önkormányzat már jelezte a problémát a kulturális államtitkárnak, saját forrásból nem tudnak segíteni a színházaknak.

Nyitókép: A 2021-2022-es évadában játszott színpadi művek plakátjai az Újszínház (korábban Budapesti Gyermekszínház, majd Arany János Színház) épületének homlokzatán a főváros VI. kerületében, a Paulay Ede utca 35. szám alatt. Fotó:  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba.

#Kultúra#budapest#színház#újszínház#Kiss Ambrus#vígszínház#támogatás

Címlapról ajánljuk