Kultúra

Így látták 50 évvel ezelőtt Nyugat-Berlint a keleti Világifjúsági Találkozóra érkező magyar fiatalok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 10. 18:54

A német fővárost magyar turisták szemszögéből bemutató fotótárlat nyílt Berlinben a művészeti ág egyik legrangosabb nemzetközi fesztiválja, az Európai Fotográfia Hónapja (EMoP) alkalmából. A Fortepan több ezer berlini vonatkozású felvételéből és a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin - CHB) archívumából válogatott killítás középpontjában az 1973-as év áll. Akkor nyílt meg Kelet-Berlinben a Magyar Kultúra Háza, amely gyorsan a helyi kulturális élet egyik központja lett, és akkor volt a város a VIT néven is ismert Világifjúsági Találkozó házigazdája.

A kelet Woodstockjaként is emlegetett fesztivál eseményei jórészt a magyar intézet közvetlen közelében zajlottak. A magyar turisták és az intézet hivatásos fotósainak képei azonban nemcsak a kelet-berlini belváros és a „béketábor” legnagyobb szabású ifjúsági rendezvényét mutatják be, mert sokan Nyugat-Berlinbe is átlátogattak, ahol színes, izgalmas, újdonságokkal teli világgal találkoztak.   

A szétszakított város mindkét felének életét magyar szemmel láttató kiállítás megmutatja, hogy merre jártak az 1973-ban az egykori NDK fővárosába csöppenő magyarok, mi keltette fel az érdeklődésüket és milyen pillanatokat örökítettek meg. Képeiken siető járókelőket, flower power-mintás buszokat, nyüzsgő bolhapiacokat és magát a rettegett berlini falat is láthatjuk. A kiállítás február 16-tól április 7-ig látogatható a berlini magyar kulturális intézetben – írja a CHB. A fenti képre kattintva galéria nyílik, amibe a Fortepanon is elérhető képekből válogattunk össze egy csokorra valót.

#Kultúra#fotó#képgaléria#fortepan#berlin#ndk

Címlapról ajánljuk