Kultúra

Csák János: Nagyot nőtt a háztartások vagyona, fizessék ők a kultúrát

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 11:06

A kulturális és innovációs miniszter szerint a kulturális intézmények már nem építhetnek „állami bácsi” támogatására. 

A magyar háztartásokban „jelentős tartalékok vannak”, és az állampolgároknak kellene támogatnia a kultúrát – jelentette ki Csák János, a kultúra.hu-nak adott interjújában. A kulturális és innovációs miniszter kijelentette:

Eddig, ha a kulturális intézmények szorult helyzetbe kerültek, hívták állam bácsit, aki – ha tehette – segített. Eljött az idő, hogy igyekezzenek megtalálni a potenciális fogyasztóikat.

A miniszter elmondta, hogy „én az üzleti világból jövök”, és közölte, hogy „célzott és hatásos reklámokkal el kell érni” középosztályt, ami a kultúra célközönsége.

Döntsék el az állampolgárok, hogy mire költik a jövedelmeiket.

Csák elmondta:

Az állami támogatásokhoz ezentúl elvárásokat társítunk: a szakmai teljesítményen túl a mecenatúra bevonása és a jegyárbevételek növelése fontos tényező. A tervek szerint az idén már ilyen keretrendszerben működünk.

A kultúra és politika kapcsolatával kapcsolatban elmondta, hogy a kulturális szolgáltatások megítélésénél szükséges a politikai mérce, és a választásokon nyerő politikai pártok a saját értékeik érvényesítésére kapnak mandátumot.

Ez a tágasabb kultúraértelmezés a mai kormányzat számára az Isten, haza, család.

Nyitókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hungarikum Liget szakmai napján a Lakitelek Népfőiskolán 2022. december 9-én. Fotó:MTI/Ujvári Sándor

#Kultúra#csák jános#támogatás#állami támogatás

Címlapról ajánljuk