Kultúra

Meghalt a rocklegenda, David Crosby

Dévai LászlóDévai László

2023. január 20. 6:54

A 81 éves zenész régóta beteg volt.

Hosszú betegség után, 81 éves korában elhunyt David Crosby, a The Byrds és a Crosby, Stills, Nash & Young alapító tagja, közölte a BBC. Crosby mindkét együttes tagjaként bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Öröksége tovább él legendás zenéjén keresztül

– olvasható a zenész feleségének közleményben.

Crosby 1941- augusztus 14-én Los Angelesben született, édesanyja Aliph Van Cortlandt Whitehead, édesapja pedig Floyd Crosby Oscar-díjas operatőr volt. Eredetileg színésznek készült, de tanulmányait félbehagyta, hogy zenélhessen. A New York-i Greenwich Village-be költözött, ahol Bob Dylan is gyakran játszott. Fred Neil személyében Dylannel közös mentora is volt. Jim Dickson producer segítségével Crosby 1963-ban készítette el első stúdiófelvételét.

1964 elején Crosby a Jet Set nevű együttes tagjaként klubokban lépett fel. Az együttes másik két tagja Roger McGuinn (akkor még Jimnek hívták) és Gene Clark volt. Nem sokkal később felvették a The Byrds nevet, az együtteshez pedig Chris Hillman basszusgitáros és Michael Clarke dobos csatlakozott.


Crosby 1967-ben kikerült a zenekarból, ezután állt össze Graham Nash-sel és Stephen Stills-szel a Crosby, Stills & Nash nevű formációban. Az első koncertjüket nem máshol, mint a legendás Woodstock fesztiválon adták 1969-ben. A Crosby, Stills & Nash hatalmas sikerült lett, a woodstocki fesztiválon együtt játszottak Neil Youngal, aki később csatlakozott is a bandához, így lett belőlük Crosby, Stills, Nash & Young.


A tagok között végül megromlott a viszony, de időnként még adtak közös koncerteket a szakítás után is. Crosby-t többször is letartóztatták, 1982-ben például kábítószerbirtoklás és fegyverhasználat miatt tartóztatták le. David Crosby egy nappal a halála előtt azt írta a Twitteren, hogy egy esős napra a Beatles Eleanor Rigby című dala a legjobb.

Nyitókép: Leon Bennett / FilmMagic

#Kultúra#david crosby#the byrds#Crosby#Stills#Nash & Young

Címlapról ajánljuk