Kultúra

Meghalt Hollywood világhírű magyar állatidomárja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 12. 14:23

Hubert Géza az 56-os forradalom leverése után menekült el az országból, és olyan nagyszabású produkcióban dolgozott, mint a Doktor Dolittle, a Távol Afrikától, az Indiana Jones vagy a Babe.

88 éves korában elhunyt Hubert G. Wells, magyar származású filmipari állatidomár, írja a Deadline. Wells halálhírét tavaly december 29-én jelentette be Facebookon egyik kollégája, tanítványa, a Deadline információi szerint a hollywoodi szakember december 25-én hunyt el a kaliforniai Thousand Oaks-i otthonában.

Will Hubert Géza 1934-ben született a Somogy megyei Gyugyon. Homoki Nagy István Cimborák című filmjében tanulta meg a filmes szakma alapjait, majd filmes állatidomár karrierje nyugaton folytatódott: 1956-ban, a forradalom leverése után vándorolt ki az Egyesült Államokba. Kezdetben a keleti parton dolgozott állatokkal, majd a hatvanas évek elején Kaliforniába költözött, ahol a Jungleland USA állatparkban és állatkertben alkalmazták trénerként. 

1967-ben kapta az első nagy hollywoodi lehetőséget: bekerült a Doktor Doolittle című sikerfilm stábjába. A filmben több mint 1200 élő állat szerepelt. Hubert Géza Wells állatai több mint 150 filmben, tévéműsorban és reklámban szerepeltek, olykor ő maga is kaszkadőrként felbukkant ezekben az alkotásokban. Idomított oroszlánt, tigrist, leopárdot, elefántot, majmot, tengerimalacot, kutyát és farkast. 

Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Szabadon született (1974), a Pee-wee nagy kalandja (1985), a Távol Afrikától (1985), A barlangi medve klánja (1986), a Dzsungel könyve (1994) vagy a Babe: Pig in the City (1998). Wells állatidomítással foglalkozó cége oktatta az Indiana Jones-filmek majmát vagy a Men in Black beszélő mopszát is. Munkájával több filmet is Oscar-díjhoz segített.


A nálunk 2013-ban és 2020-ban is kiadott Az állatidomár is ember című memoárjában „veszélyeztetett fajként, élő kövületként, sétáló dinoszauruszként” jellemezte magát egy rendkívül és gyorsan változó Hollywoodban. „Amit valódi állatokkal tettem, a jövő generációi csak a könyvekből ismerik majd” – írta a magyar származású idomár, aki szerint a digitálisan megalkotott állatszereplők sosem érhetik utol az igazi állatokat.

A show-bizniszben eltöltött évei alatt Wells megkülönböztette állatkiképző szerepét a cirkuszi kiképzőkétől: „A cirkuszban a kiképző egy acélketrecben tartózkodik ragadozóival. A filmekben egy nagy stábért és olyan különleges emberekért voltam felelős, mint Rex Harrison, Robert Redford, Meryl Streep, Elizabeth Taylor és Pee Wee Herman.”

Nyitókép: Hubert G. Wells (jobb szélen) és kollégája, Doree Sitterly a The Tonight Show műsorában, Johnny Carson műsorvezetővel és egy idomított oroszlánnal – Fotó: Gene Arias/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images

#Kultúra#elhunyt#halál#hollywood#Hubert G. Wells

Címlapról ajánljuk