Kultúra

Kevinen túl is van élet – avagy ezeket az alternatívákat ajánljuk karácsonykor, ha már unja a klasszikus filmeket

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. december 24. 10:33

Reszkessetek, betörők!, Igazából szerelem, Holiday, Karácsonyi vakáció: filmek, amelyek minden évben lemennek a televízióban karácsonykor. Nincs is velük semmi baj, a bejglikóma mellé ismerős és biztonságos érzés dukál. De milyen címeket keressünk, ha a család már hatszor összeveszett a távirányító fölött, és mindenki vágyna valamilyen újdonságra?

A hangulatos: Nagykarácsony

Tiszeker Dániel második nagyjátékfilmje (Sohavégetnemérős) ugyan nem emel Igazából szerelem-szintű magasságokba, de a karácsonyi hangulatról nagyon is tud gondoskodni. Egy sor kiváló magyar színészünk játszik benne Ötvös Andrástól Pokorny Lián át Csuja Imréig (ő természetesen ordítozik is egy kicsit), ráadásul a fényképezésnek köszönhetően valóságosan viszi képernyőre a kicsit sötét, kicsit borongós, szmoggal keveredett forralt bor és sült kolbász illatát, a budapesti adventi vásárok lényegét. A történet szerint Arnoldnak, a tűzoltónak épp összeomlik az élete, egy balul elsült lánykérés után tériszonyos lesz, ráadásul az adventi időszakra egy karácsonyi vásárba küldik a főnökei tűzvédelmi ügyeletesnek. A vásárban megismerkedik mindenféle igyekvő, szorgos vagy éppen simlis figurával, meg persze a karácsonyi műsort betanító Eszter tanárnővel. Noha a kissé vékonyka történet épp annyit hoz, amennyit egy ünnepi romkom megkíván, a Nagykarácsonyt simán elviszik az alakítások, a színvonalas humor, meg persze az az üzenet, hogy végül minden és mindenki a helyére kerül. És ilyen vészterhes időkben talán nem is baj, ha valaki emlékeztet erre minket.

A karácsonyutálós: Tapló Télapó

A Tapló Télapót nem meglepő módon sokan csak felnőttként fedezik fel, azaz újabb és újabb generációk találkoznak vele az ünnepek alkalmával. Persze, nem véletlen, ha az újdonság erejével hat, mert gyerekeknek semmiképp nem való. Sőt, ha nem bírjuk a totális modortalanságot, akkor sem ezt a filmet érdemes választani. Billy Bob Thornton egy tökéletes plázás antimikulást játszik, a jóságos nagyszakállú minden tulajdonságával szembemegy. Imád piálni és szexelni, másfél órán belül körülbelül 300-szor káromkodik, ráadásul egy óriási rablást szervez. A Tapló Télapó humora a legkevésbé sem píszi, kiröhögi az adventi időszakot, tele van altesti poénokkal, mégis tökéletes portrét ad egy nyomorult figuráról, aki annyira kiábrándult, hogy már totálisan nem érdekli semmi – ehhez Thornton elengedhetetlen volt. Mondhatni bőven tele a puttonya. Nehéz neki nem drukkolni azért, hogy értelmet találjon az életének. Mindebben Thorntont olyanok segítik, mint Lauren Graham, Bernie Mac és Brett Kelly. Ha jót akarunk magunknak, a második részt semmiképpen ne nézzük meg.

A szenvedélyes: Carol

A Carol egyáltalán nem klasszikus karácsonyi film, arról van szó csupán, hogy az ünnepek alatt játszódik, és gyönyörűen van fényképezve, szóval mégis tökéletes választás a hangulatteremtésre. A hat Oscarra és négy Golden Globe-díjra jelölt filmben a sztori szerint a húszas éveiben járó fiatal nő, Therese Belivet (Rooney Mara) egy manhattani áruházban dolgozik eladóként, és egy teljesebb életről álmodik, amikor találkozik Carollal (Cate Blanchett), egy csábító nővel, aki egy szerelem nélküli, kényelmes házasság csapdájában vergődik. Miközben azonnal szikrázik közöttük a levegő, az első találkozás ártatlansága elhomályosul, és a kapcsolatuk elmélyül. Carol próbál kiszabadulni a házasságából, ám férje (Kyle Chandler) ekkor a gyereken keresztül igyekszik zsarolni őt. A Carol két nő gyönyörű, szívfacsaró története, amit akkor nézzünk meg, ha egy limonádémozinál bőven többre vágyunk, és nem bánjuk, ha az egyik ünnepnapot egy kiadós bőgéssel zárjuk. Todd Haynes rendezésében nem jön helyre minden szentestéig, azt megígérjük.

A vígjátéknak álcázott dráma: Kőkemény család

Szóval van ez a tökéletesen castingolt, furcsa film, amit vagy utálnak, vagy egyenesen imádnak az emberek, de úgy sejteni, hogy azoknál talál be igazán, akik már megtanultak a családjuk diszfunkcionalitásán nevetni. Vagy épp elvesztettek már valakit, akinek a hiánya a mai napig nagyon fáj. A kaotikus, amerikaiStone családösszegyűlik karácsonyra: már mind az öt gyerek felnőtt, családos is van köztük, idén pedig a sikeres, körberajongott legidősebb fiú, Everett (Durmet Mulroney) is magával hozza a barátnőjét, akinek a nagymama gyűrűjével kérné meg a kezét. Csakhogy a rendkívül merev, ideges típusú Meredith (a magyar szinkronban Myriam, Sarah Jessica Parker) egyszerűen képtelen felvenni azt a tempót, amit a család diktál, ráadásul egy idő után Everett testvérei (Rachel McAdams, Elisabeth Reaser, Luke Wilson, Tyrone Giordano) és szülei (Craig T. Nelson és Diane Keaton) is elkezdenek gonoszkodni vele. A pokol tüze pedig akkor éget csak igazán, amikor megérkezik Meredith húga, hogy kihúzza a nővérét a bajból, de helyette még nagyobbat „csinál”. A Kőkemény család nem mindig ötvözi jól a karácsonyi film és a családi dráma műfaját, de abban a néhány pillanatban, amikor elkapja a fonalat, fergetegesen vicces vagy épp nagyon is őszinte hangon beszél együttélésről, hiányérzetről, halálról és elengedésről is.

A legfrissebb: Noel naplója

Álljon itt egy olyan film is, amiben van minden, mint a búcsúban: nyomozás, családi titkok, utazás, romantika. Bár nem fogunk eldicsekedni sehol azzal, hogy megnéztük, cserébe kapunk egy lélekmelengető kis történetet. A sztori szerint a sikeres író, Jacob Turner (a Rólunk szólból ismert Justin Hartley) kap egy telefont az ünnep során, hogy meghalt régen látott édesanyja. Amikor visszatér lepusztult gyerekkori otthonába, hogy rendezze a hagyatékot, találkozik egy Rachel nevű nővel, aki a biológiai anyját keresi. A nő ott élhetett, ahol Jacob felnőtt. A két fiatal természetesen útnak indul, hogy kiderítsék az anya hollétét, közben pedig arra is fény derül, hogy Jacob miért nem tér haza évek óta, sőt, egy ponton kénytelen felvenni a kapcsolatot az apjával is, akivel már gyerekkora óta nem találkozott. A Noel naplója nem túl csavaros történet, viszont gyönyörű helyszíneken játszódik, a zsánerfilmek között kiemelkedően aranyos, ráadásul még a szirupos, cukorsokkos vég is elmarad.

És persze: Harry Potter-filmek

Mikor máskor van az embernek legalább két összefüggő napja arra, hogy a 32. töltött káposzta után a tévé előtt fetrengjen? Ugye, hogy csak karácsonykor. Micsoda szerencse, hogy a világot meghódító Harry Potter világában is van karácsony, sőt ha épp nem a botrányosan idióta Dursley családdal kell tölteni azt, akkor kifejezetten varázslatos is. A történetet senkinek nem kell bemutatni, mégis, sokadjára is lehet izgulni azon, hogy Harry és barátai vajon legyőzik-e a félelmetes Voldemortot. Anélkül szinte nincs is karácsony, hogy Dumbledore összecsapja a tenyerét, és terülj, terülj asztalkám legyen a Roxfort hosszú ebédlőjében. Némi keserűség sajnos idén is vegyül a széria darálásába: ősszel, 72 éves korában elhunyt Robbie Coltrane, aki Hagridot keltette életre a vásznon. A Harry Potter-reunion egyik legszívszorítóbb pillanata volt, amikor Coltrane azt nyilatkozta: „A Harry Potter-filmek öröksége az, hogy a gyermekeim generációja is meg fogja őket mutatni a gyermekeinek, így 50 év múlva is nézni fogják. Én már nem leszek itt. De Hagrid igen.”

 

Nyitókép: InterCom/YouTube

#Kultúra#karácsonyi filmek#alternatív karácsonyi filmek#carol#tapló télapó#Kőkemény család#noel naplója#mit nézzünk karácsonykor#ma#film

Címlapról ajánljuk