Kultúra

Muhi András: Nevetséges, hogy a Blokádot jelöltük Oscar-díjra

rtl.hurtl.hu

2022. december 10. 10:10

A több mint 250 filmet jegyző magyar producer szerint a filmszakmában az ősbűn 2010-ben történt, amikor a Mozgókép Alapítványt a földdel tették egyenlővé.

Muhi András producer egy Veiszer Alindának adott hosszú, egyórás interjúban beszélt az aktuális magyarok Oscar-indulóról, Andy Vajna munkásságáról és arról, hogy mi lesz vele és a pályafutásával. A beszélgetést a Telex szemlézte.

A producer elmondta, rendszeresen pályázik, de egyszerűen nem mennek át a forgatókönyvei. Zsinórban hetven pályázatát dobták vissza, a rövid indoklásokat pedig már el sem olvassa.

Munka nélkül vagyok, megbízhatnak bármivel

– mondja Muhi András, aki őszintén bevallotta, hogy nem tudja, mi lesz vele, mert váltani már nem tud. Úgy gondolja, hogy egy váltásba bele kell tenni legalább 10 évet, de neki már nincs ennyi ideje. Andy Vajna kapcsán elmondja, hogy a producer a magyar filmesekre erőltetett egy hollywoodi modellt, ami aztán elvágta őket Európától.

Vajna elve az volt, hogy nem kell különböző országokkal koprodukcióba belemenni, mert ha ő szeretne egy filmet, azt meg is finanszírozza

– emlékezett vissza a producer, aki szerint a kooperálás azért volt jó modell, mert plusz pénzt hozott be. Példának okáért a Méh című, 2010-es filmet hozza fel, amiben 150 millió forintnyi magyar pénz volt, ezzel szemben 1,2 milliárd forintnyi német forrás. Szerinte nevetséges, hogy a Blokád című filmet jelöltük az Oscarra. 

A Blokád filmként nincs rendben, a politikai felhangokról nem is beszélek, bár végső soron mindenki úgy interpretál, ahogy akar, csak filmként lenne rendben. De egyáltalán nincs rendben. Akkor jelölték, amikor még senki sem látta. Volt egy szakmai szokás, hogy azt küldjük, ami nemzetközileg a legmesszebb vergődött. Enyedi Ildikó filmjének, a Testről és lélekrőlnek volt esélye, Nemes Jeles László meg is nyerte a díjat.

– mondta Muhi András, aki szerint célszerűbb lett volna a Szelid című filmet jelölni, mert egyrészt már letette a névjegyét Amerikában, másrészt maga a téma, a testépítés érdekli az ottani embereket, ráadásul egy testépítőnő a főszereplője. Míves film, meg lehet nézni.

A teljes interjút ezen a linken lehet megtekinteni egy kisebb díj fejében.

Nyitókép: Kallos Bea / MTI

#Kultúra#muhi andrás#film#filmművészet#interjú#andy vajna

Címlapról ajánljuk