Kultúra

Laár András: Galla nem normális. Abból kell kiindulni, nem is volt sohase normális

rtl.hurtl.hu

2022. november 19. 9:00

Laár András egy interjúban beszélt a Karinthy-gyűrűs incidensről és a démonairól is.

Veiszer Alinda vendége volt Laár András, humorista, zenész, buddhista pap, aki elmesélte, milyen a kapcsolata Galla Miklóssal, hogy hogyan élte meg a Karinthy-gyűrűs incidenst és hogy gyerekkorában milyen démoni támadások érték – olvasható a Telex szemléjében.

A Galla nem normális. Abból kell kiindulni, nem is volt sohase normális, és neki általában az összes emberhez képest más a világképe. Ő egy különleges figura, és én azért tudok megbocsájtani az ilyeneknek, mert magamnak is megbocsájtom azokat a sötét részeimet, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a világosak legyenek

– mondja Laár András, aki Gallának végül határozatlan időre kölcsönbe odaadta a Karinthy-gyűrűt, ami barátja és pályatársa nem kaphatott meg. A gyűrűt azóta Galla hordja, a hozzá tartozó bársonymappa és a dokumentum viszont nála maradt.

Amúgy meg a Gallának azért adtam oda a gyűrűt, mert neki kell. Neki érzelmileg, a saját lelke szempontjából fontos volt.

– mondta Laár, aki saját bevallása szerint rosszul élte meg a gyűrű körül kialakult „sajtóhisztériát”.

Veiszer Alinda a humoristával a megjelent Laáramlás című önéletrajzi könyve kapcsán beszélgetett. „A könyv arról szól, hogy a pályámon hogy működtem, és leírja a hozzáállásomat az élet dolgaihoz” – mondja Laár, aki szerint már korán, 14 éves korában tudta, hogy van egy üzenete, amit át szeretne adni.

Úgy gondolja, az a küldetésének egyik fontos része, hogy átadja azt az élményt, hogy milyen a zene szárnyain szárnyalni.

Szerinte már gyerekkora óta démonok támadták: „jöttek a sarkokból szürke démoni kis figurák”, amiket csak ő látott és hallott és senki nem tudta tőlük megvédeni. Egy fiatalkori élményét is megosztja az interjúban: 8 éves korában egy barátjával felgyújtották a szomszéd telket, de aztán el is oltották. A politikára is kitért: nem hajlandó belemenni a gyűlölködésbe, de mindenről megvan a saját véleménye.

Nem hiszek abban, hogy bárkinek igaza van. Abban hiszek, hogy mindenkinek van igaza a saját szempontjából. A legmagasabb igazság az az, hogy minden igazság szempontoktól függ.

– mondja.

Az interjú során beszélnek arról is, hogy a L’art pour l’art Társulat oszlopos tagjaként anyagi okok miatt miként szakította meg a kapcsolatát Galla Miklóssal.

Én ott abban a pillanatban mondtam, hogy vége. Annyira más a világképe, hogy az nem fér össze az én világommal, de úgy is lehet mondani, hogy hazudott.

– emlékszik vissza Laár, aki az eset után majdnem 20 évig nem találkozott Gallával, aki aztán írt neki egy levelet, hogy béküljenek ki, majd nem sokkal később ki is békültek.

Nyitókép: Laár András humorista, költő, zeneszerző, színész, a L’art pour l’art Társulat és a KFT együttes alapító és jelenlegi tagja a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Karinthy-gyűrűvel az ujján – Fotó: Cseke Csilla/MTI

 

#Kultúra#laár andrás#veiszer alinda#interjú#galla miklós

Címlapról ajánljuk