Kultúra

Aki szereti a népzenét, nagyobb eséllyel radikális jobboldali populista – Magyarország volt az egyik példa

rtl.hurtl.hu

2022. november 17. 5:58

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak köszönhetik a tudósok a rengeteg rendelkezésre álló adatot.

Amszterdami és tilburgi tudósok megállapították, hogy van összefüggés a politikai nézeteink és aközött, hogy szeretjük-e a népzenét. A kutatók több mint hétszáz dalt elemeztek, amiket húsz éven keresztül negyven ország lakosai pontoztak az Eurovíziós Dalfesztiválok során, írja a Guardian.

„A populista radikális jobboldal jobban kötődik a nemzeti narratívákhoz. Ez az ország kulturális hagyományainak egyfajta befelé forduló, nativista védelme a globalizáció modernizáló, homogenizáló hatásával szemben” – magyarázták a kutatás készítői.

A kutatásban azonosították azokat a fellépéseket, amik népzenei elemeket, népi motívumokat, néptáncot vagy népviseletet tartalmaztak, és megnézték, hogy az egyes országokban hányan szavaztak rájuk. Ezt összehasonlították azzal, hogy az adott országokban milyen népszerűek a jobboldali, radikális pártok.

Hangsúlyozták, hogy Magyarországon, Szerbiában, Észak-Macedóniában és Törökországban különösen népszerűek voltak a népi alakítások.

Hozzátették, hogy további kutatások szükségesek a témában. Viszont azt mondták: a kutatás „valóban érdekes új betekintést nyújt a nativizmus, a radikális jobboldali populizmus és a külföldi etno-tradicionalizmus kapcsolatába”.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

#Kultúra#kutatás#népzene#eurovíziós dalfesztivál#populizmus#jobboldal#radikális

Címlapról ajánljuk