Kultúra

Christina Applegate a betegségéről vallott: 18 kilót híztam, és csak bottal tudok járni

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 11:44

A New York Times-nak beszélt arról, hogyan élte meg, hogy kiderült, szklerózis multiplexes. 

Christina Applegate amerikai színésznő – akit Magyarországon leginkább az Egy rém rendes család butuska szívdöglesztője, Kelly szerepe miatt ismerhetünk – tavaly novemberben hozta nyilvánosságra, hogy szklerózis multiplexben szenved. A New York Times-nak adott interjújában először beszélt nyilvánosan arról, hogyan élte meg a diagnózist.

Most lehet majd először látni úgy, ahogyan kinézek. 18 kilót híztam, és nem tudok bot nélkül járni. Azt akartam, hogy az emberek tudják, hogy nagyon is tisztában vagyok ezzel

– mondta az ötvenéves színésznő, utalva a Dead to Me című sorozatának harmadik és egyben utolsó szezonjára, aminek bemutatója alkalmából vállalta az interjút a lappal.

A cikkből kiderült, hogy Applegate a forgatás közben tudta meg, hogy szklerózis multiplexe van. Utólag már tudja, hogy már az első évad forgatás közben is voltak előjelei a betegségnek, amikor egy táncjelentet forgatás közben elveszítette az egyensúlyát, vagy amikor teniszjátéka romlani kezdett. Majd az elkövetkező években egyre rosszabbá vált a végtagjaiban érzett zsibbadás és bizsergés.

2021 nyarán tudta meg a diagnózist. A forgatás ekkor öt hónapra leállt, hogy kezelést kapjon. De attól nem lett jobban. Ahogy a Times-nak mondta:

Nem leszel jobban. De jót tett nekem. Szükségem volt egy kis időre, hogy feldolgozzam az életem elveszítését.

De hozzátette, nem gondolja úgy, hogy „juhúú, teljesen jól vagyok”.

Soha nem fogom elfogadni (a betegséget). Dühös vagyok.

A kigyerekkora óta színészkedő, és főleg vígjátékokból és szappanoperákból ismert Applegate sokaknak meglepetést okozott azzal, hogy egy komoly szerepben is tündökölni tudott, annyira, hogy Emmy-díjra is jelölték játékát a Dead to Me sorozatban, és elmondta, mindenképpen be akarta fejezni a harmadik évad forgatását.

És az nem volt könnyű feladat. Volt, hogy nem tudott segítség nélkül kiszállni a lakókocsijából, a forgatási helyszínre kerekesszékben kellett kivinni, és egyes jelenetekben egy technikus tartotta a lábát. Helyenként a forgatókönyvön is változtatni kellett, hogy megkönnyítsék számára a forgatást: alig van olyan jelenet, amikor bemegy egy szobába, és ő az, aki kinyitja az ajtókat, hogy neki tudjon támaszkodni az ajtófélfának.

Applegate reményét fejezte ki, hogy a nézőknek majd tetszeni fog a sorozat utolsó évada, de hozzátette: ő azt valószínűleg soha nem fogja megnézni. Mint mondta, az túl fájdalmas lenne a számára.

Nyitókép: Christina Applegate egy 2019-ben készült fényképen. Fotó: Presley Ann/Getty Images

#Kultúra#Christina Applegate#Szklerózis Multiplex

Címlapról ajánljuk