Kultúra

Meghalt Pongrácz Zsuzsa újságíró

rtl.hurtl.hu

2022. október 17. 11:50

Az újságíró 103 éves volt. Élete utolsó szakaszában is követte a híreket. 

103 éves korában elhunyt Pongrácz Zsuzsa (Baló Lászlóné) Aranytollas újságíró, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) egyik legrégebbi tagja, számolt be a szövetség honlapján

A MÚOSZ megemlékezése szerint Pongrácz Zsuzsa életének utolsó szakaszában is szűnni nem akaró érdeklődéssel olvasta minden reggel az újságot, követte az eseményeket. 

1953-ban az Esti Budapest rovatvezetője, 1965-től mintegy 15 éven át a Filmvilág munkatársa, szerkesztője. Közben születtek a könyvek, forgatókönyvek, fordítások, teszi hozzá a MÚOSZ. Pongrácz Zsuzsa írta az egyik leghíresebb magyar romantikus film, az Esős vasárnap forgatókönyvét, ahogy a Családi kör tv-sorozat tanmeséit is. Férjével, Baló Lászlóval együtt fordították Marcel Achard A bolond lány című színművét. Miért nem született meg? című, 1958-ban megjelent könyvében azt kutatta, mi áll az akkor kétszáz ezerre rúgó művi vetélések hátterében. Miért született meg? riportkönyvében pedig már a születés, az anyaság örömét tárta fel. Kereste az igazságot, riportjaiban az élet bonyolultságát tárta fel, írja az újságíró szervezet. 

#Kultúra#pongrácz zsuzsa#újságíró#gyászhír#MÚOSZ

Címlapról ajánljuk