Kultúra

Két ország is visszalépett az Eurovíziós Dalfesztiváltól, mert Oroszország kitiltása miatt többet kellene befizetniük

rtl.hurtl.hu

2022. október 17. 15:57

A montenegrói közmédia a szponzorok érdektelenségére, az észak-macedón az energiaválságra hivatkozott.

Anyagi okokból nem vesz részt a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon Montenegró és Észak-Macedónia. Az ok a háborúra vezethető vissza: a versenyre nevező tévétársaságoknak ugyanis nevezési díjat kell fizetniük, aminek összege az általuk képviselt ország méretétől függ, Oroszországot viszont kizárták Ukrajna megtámadása miatt. A szervezőknek így nem maradt más választásuk, mint a többi országtól kérni nagyobb összegeket.

Az Eurovíziós Dalfesztivált idén Ukrajna nyerte, de a háború miatt nem rendezhetik meg a jövő évi eseményt, így arra az Egyesült Királyságban, Liverpoolban fog sor kerülni májusban. A rendezés 4-8 milliárd forintnyi összegbe kerülhet a korábbi hírek szerint.

A montenegrói közmédia azonban közölte: a nevezési díj emelésén túl számításba vették a résztvevők elszállásolásának költségeit is, a lehetséges szponzorokat pedig nem érdekli a verseny, ezért a forrásaikat inkább hazai projektekre fordítják. Az észak-macedón közmédia pedig a nevezési díj emelése mellett az energiaválságra hivatkozott.

A résztvevők teljes listáját várhatóan ezen a héten jelentik be a szervezők – írta a BBC.

Nyitókép: A montenegrói Vladana az idei második elődöntőben – Fotó: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

#Kultúra#eurovíziós dalfesztivál#Észak-Macedónia#montenegró#oroszország

Címlapról ajánljuk