Kultúra

Demeter Szilárd úgy tudja, hogy jobboldali kultúrharcosok készítenek róla leleplező riportot

rtl.hurtl.hu

2022. október 4. 12:40

Demeter szerint azzal támadnák, hogy a „libernyákoknak” is lehetőséget biztosít. A múzeumigazgató véleménycikknek tűnő írása a Fidesz közelébe került Indexen jelent meg. 

A 444.hu számolt be róla, hogy nehezen belőhető műfajú véleménycikk jelent meg a Fidesz közelébe került Indexen a fideszes kultúrpolitika egyik legbefolyásosabb, de mindenesetre legtöbb forrás fölött rendelkező alakítójának, Demeter Szilárdnak a tollából. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója arról ír, hogy információi szerint „jobboldali kultúrharcosok” „leleplező” videóriportot készítenek róla.

Az Index címlapján a „Demeter Szilárd: Vége a forrásbőségnek... A lökdösődés fokozódik. Lesz itt még cicaharc”, míg belül a jóval visszafogottabb „Demeter Szilárd: Arról, hogy mi a nemzeti” című írás így indul: „Hétvégén a kollégáim riadtan kerestek meg, hogy információik szerint készül egy »leleplező« videóriport arról, hogyan biztosítok lehetőségeket a libernyákoknak. Röviden elintézhetném egy vállrándítással, hogy hát ez a dolgom (mármint a lehetőségek biztosítása a teljes kulturális paletta számára), de ha már a vélhetően jobboldali kultúrharcosok ekkora munkát fektetnek egy leleplező anyagba, megérdemelnek egy kissé hosszabb reakciót.”

Ezek után Demeter elmondja, hogy a magyar kultúra nemzeti kultúra, majd hogy a kommunista diktatúra gyermekeként védi a gondolat-, vélemény- és szólásszabadságot. Arra is kitér, hogy számára az a nemzeti alkotó és előadó, aki a magyar befogadót kultúrahordozónak tekintve azt szeretné, hogy száz év múlva is magyarul nézzünk innen a Kárpát-medencéből a világra. A 444.hu szerint az utolsó bekezdés alapján Demeter mintha azt gyanítaná, hogy a munkásságával szemben megfogalmazott jobboldali kritikákat az irigység is fűtené.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a kormány könyvszakmai miniszteri biztosa korábban azt mondta: kukázná a magyar irodalom 80 százalékat, mert az „sajnos nem jó". Demeter Szilárd külön is élesen kritizálta Parti-Nagy Lajos költő legfrissebb műveit. A Híradónak nyilatkozó írók provokációnak és trollkodásnak tartották Demeter szavait, szerintük ezért nem is lehet azokra érdemben reagálni:


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Kultúra#demeter szilárd#leleplezés#petőfi irodalmi múzeum

Címlapról ajánljuk