Kultúra

Venne ön 750 ezer forintért egy olvashatatlan könyvet?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 20. 17:24

Egyetlen kötetben jelentették meg az 1997 óta futó One Piece című japán képregénysorozatot, a 21 540 oldalas műtárgyat fizikailag képtelenség elolvasni.

A világ leghosszabb egykötetes könyvét jelentette meg egy francia kiadó, a JBE. A limitált kiadású, mindössze 50 példányban piacra dobott, ONEPIECE nevű kötetben a Shōnen Jump magazinban 1997 óta megjelenő One Piece című mangasorozat eddigi epizódjait fűzték össze, írja a The Guardian.

A képregénykönyv igazi szörnyeteg: 80 centiméter hosszú, 17 kilogrammot nyom, és 21 540 oldalon át sorjáznak benne a főszereplő fiú, Monkey D. Luffy kalózkalandjai. A sorozatot Japánban kötetekbe rendezve is kiadta az eredeti jogtulajdonos, eddig 103 jelent meg ezekből. Természetesen rajzfilmsorozat is készült belőle, valamint temérdek hozzá kapcsolódó ajándéktárgy, játék és egyéb termék.

A jogi oldala igen érdekes a most kiadott bámulatos mangaszörnynek: a francia kiadó ugyanis úgy jelentette meg az 1900 euróba (nagyjából 750 ezer forintba) kerülő könyvet, hogy nem konzultáltak róla Eiichiro Odával, a manga eredeti alkotójával, sem a kiadójával, a Shueishával. A JBE arra hivatkozik, hogy a ONEPIECE igazából nem könyv, hanem műalkotás, afféle szobor, ami arra mutat rá, hogy a képregények ma már árucikkek. A kiadó szerint nem lehet szerzői jogsértésről beszélni, mert a könyvet fizikailag lehetetlen elolvasni.

Venne ön 750 ezer forintért egy olvashatatlan könyvet?
Gyakorlatilag képtelenség ezt a mangakötetet lapozni – Fotó: JBE

A fizikailag amúgy valóban olvashatalan kötet alkotója Ilan Manouach, multidiszciplináris művész. Kiadója szerint a ONEPIECE az oldalszám és a gerinc szélessége alapján az eddigi legnagyobb könyv a világon, ami inkább  

olvashatatlan szobor, amely egy könyv formáját veszi fel, és ezzel a képregények online terjesztésének ökoszisztémáját materializálja.

Manouach műve a kiadó szerint „az elérhető online tartalmak bősége és a képregényipar féktelen digitalizálódásának” köszönhetően jöhetett létre, és „megkérdőjelezi a képregény-kézművesség korszerűségét”. A JBE a képregényeket kettős tárgyként jellemezte: míg az olvasók számára használati értékük van, a gyűjtők számára komoly csereértékkel bírnak. Egy olyan könyv létrehozásával, amelyet nem lehet elolvasni, Manouach nyilvánvalóan arra akart rávilágítani, hogy a képregények egyszerre léteznek árucikkként és irodalomként, közölte a francia kiadó.

A ONEPIECE 50 példánya a szeptember 7-i megjelenés után napokon belül elfogyott.

Keita Murano, a One Piece mangasorozatot kiadó japán Shueisha nemzetközi jogokkal foglalkozó munkatársa a The Guardian kérdésére megerősítette, hogy sem a japán kiadóval, sem a francia jogtulajdonossal nem konzultáltak: 

A termék nem hivatalos. Nem adunk rá engedélyt. 

A manga írója és rajzolója, Eiichiro Oda tehát – egyelőre – nem kap jogdíjat az ONEPIECE kiadásából. A One Piece amúgy a világ legnagyobb számban megjelent mangasorozata, 2022 augusztusáig több mint félmilliárd példányban kelt el.

Nyitókép: JBE

#Kultúra#japán#manga#képregény#onepiece#olvasás

Címlapról ajánljuk