Külföld

„Kérjük, keressenek menedéket épületekben vagy a föld alatt” – Észak-Korea átlőtt egy rakétát Japán fölött

Dévai LászlóDévai László

2022. október 4. 8:46

Helyi idő szerint reggel fél 8-kor a japán kormány figyelmeztetést adott ki.

Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.

Egyelőre nem tudni, mi volt Észak-Korea szándéka, de minden valószínűség szerint egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelhettek – írja a BBC.

A rakéta végül Japán partjaitól hozzávetőleg háromezer kilométerre csapódott a Csendes-óceánba, közölték a helyi hatóságok. A rakéta nem okozott kárt az országban, nem követelt áldozatokat, az ijedtségen túl senkinek nem esett bántódása. 

Kisida Fumio japán miniszterelnök bírálta Észak-Koreát, úgy értelmezte a gyakorlatot, hogy a diktatúra szándékosan provokál, megpróbál eszkalálni egy konfliktust, ezért összehívta a japán nemzetbiztonsági tanácsot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai tiltják az efféle teszteket, de Észak-Korea ezeket a szabályokat gyakran megszegi.

A jelenlegi eset azért is durva szabálysértés, mert korábban ezek a rakéták nem érték el japán légterét, most pedig konkrétan átrepült egy rakéta az ország fölött.

Nyitókép: Kyodo News / Getty Images

#Külföld#japán#észak-korea#rakéta#korea#usa#nato

Címlapról ajánljuk