Kultúra

Meghalt Jean-Luc Godard, a francia film nagymestere

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 11:30

A legendás rendező 91 éves volt, asszisztált öngyilkosság útján távozott az élők sorából.

Meghalt Jean-Luc Godard francia-svájci rendező, aki az ötvenes-hatvanas évek francia újhullámának emblemikus alakja volt, írja a Guardian a francia sajtóra hivatkozva. Godard 91 éves volt.

Godard asszisztált öngyilkosságot követett el Svájcban, ahol ez legális eljárás. 

A radikális, leginkább improvizációs filmes stílusáról ismert rendező 1930-ban született Párizsban. Először filmes magazinokba írt, majd elkészítette első játékfilmjét, a Kifulladásigot, ami azóta szintén legendássá vált.

Ezzel a filmmel indult el Godard karrierje, amit az is segített, hogy jóbarátja, a nemrég előtte híressé vált François Truffaut felhívta a figyelmét munkájára. A Kifulladásig megnyerte a legjobb rendező díját a Berlinálén.

Következő filmjét betiltották, mivel azzal vádolta a francia kormányt, hogy engedélyezik a kínzást. A Le Petit Soldat forgatásán találkozott későbbi feleségével, Anna Karinával, és innen származik egyik legismertebb idézete is:

A mozi másodpercenként 24 képkockányi igazság.

Halálig számos filmen dolgozott, közülük még az Alphaville számít a legismertebbnek. IMDB-adatlapja szerint összesen 131 rövidfilmet, játékfilmet és dokumentumfilmet rendezett. 2010-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, 2018-ban pedig Cannes-ban adtak át neki egy különleges Arany Pálma-díjat.

Legutolsó dokumentumfilmjét 2018-ban készítette el. Két éven belül ő a francia újhullám második legendája, aki elhunyt. Tavaly Jean-Paul Belmondo halt meg 88 évesen, aki szintén szerepelt a Kifulladásigban. Az ő halálával a Híradó és a Fókusz is foglalkozott.

Nyitókép: The Image Gate / Getty Images

#Kultúra#jean-luc godard#halál#gyász#francia#film#rendező

Címlapról ajánljuk