Kultúra

A válása 100 millió dollárba fájt, fogadott lánya pornókarrierbe kezdett, Indiana Jonest sem ő rendezi már, de semmi sem árthat Spielberg tökéletes karrierjének

Köves GáborKöves Gábor

2022. szeptember 8. 12:53

Újra mozikba került az E.T., a földönkívüli és A cápa, két klasszikus abból a korszakból, amikor Steven Spielberg még csupán egy halandó filmrendező volt, és nem az a mogul, akivé az évek során vált. Volt idő, amikor Steve-ként mutatkozott be, és közel engedte magához a kamerát, amikor egy elmaradt Oscar-jelölés miatt bosszankodott.

A nevem Steve Spielberg, nemrég rendeztem meg A cápát. Tizenegy kategóriában fogják jelölni. Tengernyi jelölést fogunk kapni. Egész biztosak vagyunk benne e pillanatban. Foglaljanak helyet, máris kezdünk

– mondja egy kissé feszült, 30 éves, szemüveges fiatalember egy házilag készült videóban. Hogy mekkorát tévedett, hamarosan kiderül.

Ó, hát nem jelöltek! Nem jelöltek. Fellini kiütött

– mondogatja csalódottan ugyanez a fiatalember a kamerába, miután végignézte, ahogy a tévében elsorolják, kiket jelöltek 1976-ban a legjobb rendezőnek járó Oscarra. Miloš Formant, Stanley Kubrickot, Sidney Lumet-t, Federico Fellinit igen, A cápa rendezőjét, Steven (Steve) Spielberget nem. 


Nem sokszor láthattuk így, nyilvánosan csalódottnak minden idők egyik legsikeresebbhollywoodi rendezőjét, igaz, 1976-ban, amikor ez a ritkaságszámba menő videó készült, még közelebb állt egy földi halandóhoz, aki utálja a kávét, de vágyik az Oscarra, mint ahhoz a mindenható mogulhoz, aki végül lett. És aki soha többé nem követte el azt a hibát, hogy az Oscar-jelölések kihirdetésekor hagyja magát lefilmezni. Vagy bármikor máskor, amikor épp nem mogulhoz méltóan megfontoltnak és méltóságteljesnek látszik.

Az 1977-es jelöltek kihirdetésekor Spielbergnek már nem kellett savanyú képet vágnia, a Harmadik típusú találkozásokkal meglett az első rendezői jelölés, és a jelölés-cunami egészen a mai napig tart. Olyannyira, hogy amikor a tavalyi West Side Story-ért ismét jelölték rendezőként, ő lett az első ember, akit a hetvenes évektől kezdve minden egyes évtizedben jelöltek rendezői Oscarra. A kilencvenes évekig ugyan várnia kellett, hogy ne csak jelöljék, de meg is kapja a legjobbnak járó díjat, ám akkor kétszer is elvitte a főnyereményt: 1994-ben a Schindler listájáért, 1999-ben pedig a Ryan közlegény megmentéséért. 


Lássuk, milyen személyes és szakmai akadályokat kellett leküzdenie ahhoz, hogy mindent elérjen, ami Hollywoodban csak elérhető, sőt még annál is többet. 

A leghíresebb cserkész

A kis Spielberg 12 évesen, a cserkészeknél kapta el a filmkészítő-vírust. Mivel a családi fényképezőgép elromlott, valahogy azonban meg kellett szereznie fotózásból a cserkészjelvényt, jobb híján az apja kameráját kérte kölcsön. 

A végeredmény: egy 9 perces western, a The Last Gunfight. A teljesítményért még Oscar nem járt, de cserkészjelvény igen.

Az ifjú cserkész a legmagasabb rendfokozatig jutott, Eagle Scout lett, boldog cserkészéveinek pedig az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban állított emléket. Valami azonban később megtört benne, mert 2001-ben elhatárolta magát az amerikai cserkészmozgalomtól, annak diszkriminatív megnyilvánulásai miatt. Hogy visszaadta-e a jelvényeit, nem tudjuk.


Míg a cserkészetet élvezte, az olvasást távolról sem, olvasási nehézségeiért kapott is rendesen az osztálytársaitól, a gimiben sokat cikizték ezért, de sem a rosszindulatú osztálytársak, sem Spielberg nem tudta, hogy a nehézségeit a diszlexia okozza. Rendes diagnózist csak 60 éves fejjel kapott. 

1 dollár bevétel

Spielberg 17 évesen, családi-baráti segítséggel, 500 dollárból készítette el első nagyjátékfilmjét, a Firelight című 135 perces sci-fit. A filmből mindössze 3 perc 50 másodperc maradt fenn az utókornak, és egy kedves anekdota. Eszerint a világpremierre, amelyet egy helyi moziban tartottak, 500 szimpatizáns jelent meg, s mivel a bemutatót nem követték további vetítések, a jegyár pedig 1 dollár volt, Spielberg első nagyjátékfilmje összesen 1 dollár nyereséget termelt. A rendező szerint ez úgy történhetett, hogy az 500 fős közönségből valaki véletlenül két dollárt hagyott a kasszában. Azóta sem derült fény rá, hogy kicsoda.

Hiába az 1 dolláros profit, ez sem hatotta meg a University of Southern California híres filmiskolájának vezetőit, hogy felvegyék soraikba az ifjú Spielberget. A fél amerikai filmipar itt végzett, de Hollywood későbbi királyát háromszor is elutasították. Amikor '94-ben az egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott neki, így viccelődött: 

Végül meg kellett vásárolnom a bejutást

Spielbergnek a California State University Long Beach-re sikerült bejutnia, de nem fejezte be az egyetemet. Ha a menő filmiskola nem is, a Universal stúdió televíziós részlege igényt tartott rá. Ettől fogva sorra készítette a sorozatepizódokat, ő rendezte a Columbo első évadjának első részét is. 25 évesen azért ez nem rossz teljesítmény, pedig még mennyi minden volt hátra. Például a Párbaj és a Sugarlandi hajtóvadászat című filmek,és hamarosan megérkezünk oda, ahonnan elindultunk: 

Spielberg azon méltatlankodik a tévéje előtt, hogy az olyan kasszasikereket, mint A cápa nem díjazza az Amerikai Filmakadémia. 

Minden idők legjei

Kezdetben joggal tűnhetett úgy a pályája elején járó mogulnak, hogy az Oscart osztó filmakadémia rangon alulinak tartja a rekorddöntögető sikerfilmeket. A cápa kétségtelenül az volt, nem véletlenül emlegetik azóta is a filmtörténet legelső nyári blockbusteréként, ami megváltoztatta Hollywoodot. Hogy jó vagy rossz irányba? Jó kérdés, a választ azóta is keresik a filmtörténeti kurzusokon. 

A válása 100 millió dollárjába került, fogadott lánya pornókarrierbe kezdett, Indyt sem ő rendezi már, de semmi sem árthat Spielberg karrierjének
Robert Shaw, Roy Scheider, Steven Spielberg és Richard a forgatáson Fotó: Universal Studios/Getty Images

Spielberg háromszor is elmondhatta, hogy övé minden idők legnagyobb bevételét hozó filmje: a maga idejében A cápával (470 millió dollár), az E.T.-vel (792 millió dollár) és a Jurassic Parkkal (914 millió dollár) is megnyerte a bevételi bajnokságot, ami szintén nem rossz eredmény.  

Lehet, hogy a híresen nehézkes forgatás, az örökösen bekrepáló mechanikus műcápa az őrületbe kergette a rendezőt, és a jelölések száma is elmaradt a várakozásaitól, de a kasszáknál először A cápa koronázta királlyá Spielberget. 

Hollywoodi viszonylatban tökéletes pályaív az övé, amit csak néha zavarnak meg a PR-osok által gyorsan hárított apró kellemetlenségek. Például egy 100 millió dolláros válás, egy pornózó utód vagy a szakítás Indiana Jonesszal.

Bajok Indyvel

A Spielberg-legendárium unásig ismert története, hogy miután a James Bond-filmek producere többször is kikosarazta az ifjú, de nagyratörő rendezőt, hősünk haverja azzal állt elő közös hawaii-i nyaralásuk során, hogy tud valami jobbat Bondnál. A filmkészítéshez valamit szintén konyító barát nem viccelt, George Lucas homokvárépítés közben dobta be az ötletet, hogy filmet kéne készíteni egy kalandos életű régészről, gyermekkoruk szép emlékű kalandsorozatainak mintájára. 

A válása 100 millió dollárjába került, fogadott lánya pornókarrierbe kezdett, Indyt sem ő rendezi már, de semmi sem árthat Spielberg karrierjének
Harrison Ford és Steven Spielberg Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatásán Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

A Spielberg-Lucas homokvárépítésből született Az elveszett frigyláda fosztogatói: egy tökéletes mű a maga nemében. A második részről azonban már megoszlanak a vélemények. Spielberg nyilatkozatai sem kifejezetten lelkesek az Indiana Jones és a Végzet Templomát illetően.

Tudtam, ha nem én rendezem meg, valaki más fogja. Elfogott a féltékenység.

– nyilatkozta a rendező, sőt később azt is mondta, hogy „a harmadik Indiana Jones-filmet azért csinálom meg, hogy bocsánatot kérjek a másodikért”. 

A Végzet Temploma főleg arról híresült el, hogy majomkoponyában feltálalt majomagyvelőt fogyasztanak benne a szereplők, és hogy Spielberg ekkor ismerte meg leendő feleségét, a női főszerepet alakító Kate Capshaw-t. Reméljük, a félresikerült negyedik részért (Indiana Jones és a kristálykoponya királysága), a 2023-ban mozikba kerülő ötödik rész fogja kárpótolni a rajongókat, igaz, azt már nem Spielberg, hanem James Mangold rendezi. Úgy tűnik, a páros számok nem kedveznek a kalandos életű régészeknek.

Egy válás mind fölött

Spielberg nem csak a világ legjövedelmezőbb filmjeit, de sok más mellett a világ egyik legdrágább válását is magáénak mondhatja. Első feleségétől, Amy Irving színésznőtől, akitől egy fia született, négy év házasság után, 1989-ben vált el, s noha készült házassági szerződés, amit állítólag egy szalvétára jegyeztek fel, a bíró ez figyelmen kívül hagyta. Spielbergnek állítólag 100 millió dollárt kellett Irvingnek fizetnie.

A házasságunk alatt úgy éreztem magam, mint egy politikusfeleség

– nyilatkozta a színésznő ekkoriban az együtt töltött négy évről.

Spielberg 1991-ben vette el Kate Capshaw-t, aki férje kedvéért áttért a judaizmusra, az elmúlt 20 évben pedig már egyetlen filmben sem szerepelt, színészi karrierjét alighanem a családi teendőkre cserélte. 

A Spielberg-gyerekek közül utóbb ketten is a filmezést választották. Mikaela Spielberg 2020-ban jelentette be, hogy pornókarrierbe kezd, Destry Spielberg pedig Sean Penn fiának főszereplésével rendezett rövidfilmet Stephen King fiának a forgatókönyvéből – volt is egy kis nyilvános vita belőle, hogy vajon az apjának köszönheti-e a lehetőséget.

A család mindenek felett

A hivatalos PR-szövegekből ugyan sosem fog kiderülni, mi zajlott a háttérben, annyi mindenesetre életszerűnek látszik, hogy Spielberg azért (is) passzolta le az Indiana Jones 5 rendezését, mert nem a kalandor természetű régészről, hanem a saját arizonai gyerekkoráról akart filmet készíteni. Ezúttal a forgatókönyvbe is bedolgozott, pedig ilyesmi ma már ritkán esik meg vele és így született meg új filmje, a The Fablemans a Spielberg-familiára nem véletlenül hasonlító Fableman-családdal a középpontban. 

Egy tesztvetítést már biztosan tartottak az ősszel, a Torontói Filmfesztiválon debütáló filmből, és akik ott voltak, egybehangzóan állítják: a mű nagyon személyes hangvételű, szó lesz benne zsidóságról és antiszemitizmusról, kedvelt és kevésbé kedvelt rokonokról, és persze a filmkészítés varázsáról, amely a kis Spielberget, vagyis a kis Fablemant rabul ejti. Azt is beszélik, hogy a rendező édesanyját alakító Michelle Williams biztos befutó a jövő évi Oscaron. Ó, már megint azok a fránya jelölések!

A válása 100 millió dollárjába került, fogadott lánya pornókarrierbe kezdett, Indyt sem ő rendezi már, de semmi sem árthat Spielberg karrierjének
Spielberg és Spielberg mama Fotó: Scott Rudd/Patrick McMullan via Getty Images

Ami biztos: Spielberg apját Paul Dano, kedvenc nagybácsiját pedig Seth Rogen alakítja, és talán David Lynchnek is leesik majd valami elismerés: a nagy rendező egy másik nagy rendezőt, John Fordot játsza, a híresen mogorva Ford minden időskori kellékével, ideértve legendás szemfedőjét is.

Spielberg sokszor hangoztatta, hogy az épp 40. születésnapját ünneplő E.T.-t a szülei válása ihlette. Ha ez így van, és miért ne lenne így, akkor a The Fablemans könnyen lehet az E.T. párdarabja: a gyermek Spielberg E.T-tlenített igaz története. Aki ennél is több családi kötelékre vágyik,, annak érdemes felkeresnie azt a kóser delit, amit Leah Adler, Spielberg 2017-ben, 97 évesen elhunyt édesanyja még 1977-ben nyitott. Az étterem ma is működik, és csakis itt látható az a 4 perces anyafilm, amit Steven Spielberg Leah Adlerről készített.

A frissdiplomás 

Leah Adler minden bizonnyal büszke lehetett a fiára, hiszen a szomszédoknak még azt is elújságolhatta, hogy Steven a három Oscar-díja mellé megszerezte a diplomát is. Fentebb említettük, hogy Spielberg nem fejezte be az egyetemet, a filmipar vonzása erősebb volt, mint a diplomáé, ezért a hatvanas években otthagyta a California State University-t, hogy tévésorozatokat rendezhessen. 2002-ben mégis megszerezte a diplomát, melynek egyik feltétele egy 12 perces vizsgafilm elkészítése volt. 

Az egyetem túlkoros diákja túlteljesítette a követelményeket és diplomafilmként a Schindler listáját adta be.

33 évvel azután, hogy részt vettem az egyetemi oktatásban, teljesítettem a diploma-követelményeket. Ez volt életem leghosszabb utómunkája

– kommentálta az Oscar-díjas  frissdiplomás. 

Nyitókép: Stefanie Keenan/Getty Images for TCM

#Kultúra#steven spielberg#indiana jones#oscar#e.t.#a cápa#schindler listája#fablemans#ma

Címlapról ajánljuk