Kultúra

Diana zokogott rajta, Michael Jackson hazavitte – tíz érdekesség mindenki kedvenc földönkívülijéről, aki pontosan 40 éve telefonált először haza

Dévai LászlóDévai László

2022. június 11. 13:18

Horror- és Star Wars-kapcsolat, Spielberg személyes története és még sok más, amit valószínűleg nem tudtál az E.T.-ről.

1982. június 11-én került mozikba minden idők talán legikonikusabb gyerekfilmje, az E.T., a földönkívüli. A Steven Spielberg által rendezett mese hatalmas kasszasiker lett, a jegyeladások és a különböző ajándéktárgyak értékesítése majdnem 793 millió dollár bevételt hozott az Universalnak.

A bemutató negyvenedik évfordulója alkalmából összeszedtünk 10 érdekességet E.T.-ről.

1. A forgatás alatt a stáb több bábút is használt, hogy a kis földönkívüli a lehető legélethűbbnek tűnjön a jelenetekben. Spielbergék minden részletre nagyon figyeltek: voltak olyan E.T.-bábok, amiket mechanikus szerkezetek mozgattak, de abban a jelenetben, amiben E.T. kicsit felöntött a garatra, a készítők egy 11 éves, láb nélkül született kisfiút, Matthew DeMeritt-tet kérték fel, hogy játssza el a spicces űrlényt.

 

2. E.T. jellegzetes rekedt hangját rengetegen próbálták poénból utánozni az elmúlt évtizedekben, de arról igazán csak Pat Welsh tudna hitelesen mesélni, hogy ez valójában milyen nehéz feladat. A legendák szerint Welsh napi két doboz cigarettát szívott el, hogy hozza a megfelelő hangot. Kevesen tudják, hogy az ő hangján kívül még 15 hangot használtak, hogy E.T. megfelelően hangélményt nyújtson a filmben. Apró hangokat, kiáltásokat, morgásokat Welshen kívül más emberektől is kölcsönöztek, de még vidrák és mosómedvék hangjait felhasználták. Egy vicces történet szerint még Spielberg feleségének alvás közbeni szuszogása is hallható a filmben, bár ezt nem erősítették meg soha hivatalosan.

3. Steven Spielberg többször is leszögezte, hogy E.T.-nek nincs neme, vagyis a karakter se nem hím, se nem nőstény. Ugyanakkor arról egyszer sem esett szó a filmben (talán érthető módon), hogy akkor a faja hogyan reprodukálja magát. Valahogy mindenesetre sikerül nekik, és ez nem máshonnan, mint egy Star Wars-filmből tudjuk, de erre a következő pontban visszatérünk.

4. Az E.T.-ben felbukkanó Star Wars-utalások, mint például a halloweeni yodás jelenet, nem a véletlen művei. Spielberg ezzel a barátjának, George Lucasnak szeretett volna kedveskedni, Lucas pedig cserébe becsempészte az E.T.-fajt a Star Wars – Baljós árnyakba. Ebben a jelenetben három E.T.-hez hasonló lény is szerepel. Tehát ez a faj, annak ellenére nincs meghatározott nemük.

 

5. A film egyik legfélelmetesebb jelenete volt, mikor orvosok kezei közé kerül a kis földönkívüli. A filmben látható orvosok nem színészek, hanem valódi szakemberek, akiket arra kért Spielberg, hogy viselkedjenek úgy, mintha egy valós szituációban vizsgálnának egy beteget.

 

6. Steven Spielberg eredetileg horrort szeretett volna forgatni az E.T. előtt. Az egyik régóta vele dolgozó forgatókönyvíró társától, John Sayles-től be is rendelt egy koncepciót. A történet szerint egy csoport idegen lény támadta meg a bolygónkat, akik a hosszú, csontos ujjukkal képesek egyetlen érintéssel megölni egy embert. Ebben a történetben egy Buddy nevű idegen, a csoport egyetlen kedves tagja összebarátkozik egy kisfiúval. Spielberg végül úgy döntött, hogy dobja a borús koncepciót, viszont bizonyos elemeket megtartott belőle.

7. A film rendkívül népszerűvé vált a hírességek körében is, E.T. egyik legnagyobb rajongója Ronald Reagan és a felesége lett, akik egymás után többször is megnézték a mozit. Diana hercegné pedig minden egyes alkalommal zokogott, amikor látta. Michael Jackson annyira szerette a karaktert, hogy az egyik forgatáson használt báb végül nála kötött ki.

Tíz érdekesség mindenki kedvenc földönkívülijéről, aki pontosan 40 éves telefonált először haza

8. A filmek forgatásakor általában nem időrendi sorrendben veszik fel a jeleneteket, mivel a rendszerint feszített tempó miatt ez a munkarend nem praktikus. Az E.T. jeleneteit ennek ellenére épp így vették fel. Spielberg ezzel azt akarta elérni, hogy a színészek az érzelmei a film végére pörögjenek maximális fordulatszámon.

9. Amikor Elliott a filmben elenged egy csapat boncolásra váró békát, akkor Spielberg a saját gyermekkorából idézett. A rendező kisgyerekként mindig sajnálta a békákat, akiket órán fel kellett boncolniuk, ezért egyszer szabadon engedte őket, hogy élhessenek.

10. Az Elliottot alakító Henry Thomas a meghallgatáson azt a feladatot kapta, hogy a szerepében reagáljon arra a szituációra, mikor a kormány emberei el akarják szakítani tőle a földönkívüli barátját. Thomas szinte gombnyomásra könnyezni kezdett, elképesztő atomszférát teremtett maga körül. Erre csak annyit mondtak neki válaszként:

Jól van, kölyök. Tiéd a szerep.

 

Forrás: Parade, Time, BuzzFeed, MentalFloss; Nyitókép: Sunset Boulevard / Corbis / Getty Images

#Kultúra#e.t.#steven spielberg#drew barrymore#john berrymore#ma

Címlapról ajánljuk