Kultúra

Rasszizmusa miatt szedik le a polcokról a Winnetou-gyerekkönyveket Németországban

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 13:41

Vannak, akik meghaladottnak tartják az indiánromantikát, mások ragaszkodnak hozzá akkor is, ha nem a régi könyvek kidobásáról, csak egy kiadói döntésről van szó.

Megint eltörléskultúrát kiáltanak az eltörléskultúrát kiáltani hajlamos emberek Németországban, ahol egy kiadó úgy döntött, hogy kivesz a kínálatából két gyerekkönyvet rasszizmusra és kulturális kisajátításra hivatkozva. Mindkét könyvet a XIX. századi német író, Karl May indiántörténetei inspirálták, és a bátor apacs, Winnetou gyerekkoráról szólnak – A kis Winnetou című német film moziba kerülésével együtt jelentek meg.

A Ravensburger Verlag arra hivatkozott, hogy sok negatív visszajelzést kapott az amerikai őslakosok klisés, romanticizált ábrázolása miatt. A Bild német bulvárlap azonban „woke hisztériának” nevezte a döntést, amivel szerintük „gyerekkorunk hősének elégetése forog kockán”. Az interneten is nagy vitát váltott ki a kiadó lépése.

A Deutsche Welle emlékeztet, hogy a Winnetou-könyvek sok német otthonban megtalálhatók, az 1960-as években készült Winnetou-filmek ma is műsoron vannak a német tévében, országszerte tartanak fesztiválokat és vidámparkok is vannak, ahol a családok cowboyoknak és indiánoknak öltözhetnek.

Kritikusai szerint azonban Karl May történetei figyelmen kívül hagyják az igazságot arról, hogyan irtották ki a fehér telepesek az amerikai őslakosokat, és az sem segít a helyzeten, hogy May fehér emberként írt egy olyan kultúráról, amiről nem volt első kézből szerzett tudása. Az író mindössze egyszer, már befutott íróként utazott el az Egyesült Államokba, és New Yorknál akkor sem jutott beljebb. A Winnetou-filmekben pedig, a legújabb moziban is, fehér emberek játsszák az őslakosokat, akiket a történetekben „nemes vademberként” állítanak be, akiknek legfőbb feladatuk, hogy feláldozzák magukat a fehér főszereplőért.

A Deutsche Welle cikke szerint mégsem lehet elintézni Karl Mayt és történeteit azzal, hogy rasszistának és imperialistának bélyegezzük őket, az író ugyanis szakított azzal a hagyományos ábrázolással, ami az indiánokat vadembereknek, míg a cowboyokat civilizáltnak állította be. Nagyrészt neki köszönhető, hogy az amerikai őslakosokat általános tisztelet övezi a németek körében, még ha a róluk alkotott képnek kevés közük is van a valósághoz. Azt pedig Karl May egyik fő kritikusa, Hartmut Lutz történész is elismeri, hogy az író történetei felkeltették az érdeklődést az őslakosok kultúrája iránt, és német tudósok generációit inspirálták, hogy a mesék mögött rejlő igazságot kiderítsék.

Nyitókép: Franziska Krug/Getty Images

#Kultúra#winnetou#karl may#németország#irodalom#vita

Címlapról ajánljuk