Kultúra

Falábú lötyögés, tánc a lézerkarddal, Orbán és Gyurcsány bugija – öt és egy alkalom, amikor táncra perdültek a politikusok

Mohos MátéMohos Máté

2022. augusztus 19. 11:06

Ritka, hogy akkorát bulizna egy hivatalban lévő miniszterelnök, mint a finn Sanna Marin, de az évek során több vezető is megmutatta tánctudását – illetve annak hiányát. Donald Trump még választást is próbált nyerni minimalista lötyögésével, Orbán Viktort pedig egy koncerten látták ropni. Gyurcsány Ferenc Hugh Grantet utánozta, Boris Johnson műsorában pedig egy lézerkard is előkerült. Bónuszként azt is eldöntheti, hogy robot volt-e Theresa May korábbi brit miniszterelnök. 

Önfeledten táncol és énekel Sanna Marin, Finnország miniszterelnöke egy nemrég kiszivárgott videón. A finn konzervatívok körében némi megbotránkozást keltett a felvétel, holott semmi kompromittálót nem tesz rajta a politikus. Kábítószer-fogyasztással is megvádolták, mire Marin közölte, hajlandó drogtesztet végezni.

Táncoltam, énekeltem és buliztam, mind teljesen legális 

közölte az esetről a miniszterelnök, akitől más harmancias fiatalokhoz hasonlóan nem áll távol, hogy jól érezze magát, akár bulizás közben is. Néhány hete például egy rockfesztiválra látogatott ki.


Persze nem a finn miniszterelnök az első vezető pozícióban lévő ember, akit az elmúlt években táncoláson kaptak. Bár nehéz akkorát bulizni, mint Marin, azért az elmúlt évtizedek során számtalan politikus megpróbálta odatenni magát a táncpartketten. Ezek gyakran nem is privát házibulikon történtek, hanem nagyon is nyilvános, vagy annak szánt eseményeken, hogy a politikusok tánclépéseikkel bűvolhessék el a szavazóikat – több-kevesebb sikerrel. Cikkünkben összegyűjtöttük a tíz legemlékezetesebb táncoló politikust.

1. Donald Trump betoporogja magát a Fehér Házba

Volt idő, amikor Donald Trump inkább üzletemberként és showmanként volt ismert, mint az Egyesült Államok sokak szerint egyik legbotrányosabb elnökeként. Ambícióit először nem is vették komolyan: sokáig egy szórakoztató médiahackként néztek a későbbi elnök kampányára.

Így fordulhatott elő, hogy Trump kampánya alatt meghívott vendég lett a hagyományosan liberális Saturday Night Live című műsorban, ahol nagyjából egy órán keresztül próbálta szórakoztatni nem létező színészi és komikusi képességeivel a nagyérdeműt. Az adás egy pontján aztá Trump elkezdett táncolni Drake akkoriban népszerű számára, a Hotline Blingre. Szerencsére a hivatalos videót annak ellenére sem tüntették el a műsor Youtube-csatornájáról, hogy a választáshoz felvezető hónapok során egyre erősebben kezdték támadni Trumpot a megjelenő vendégek és a komikusok:


Trump és kampánycsapata nagyon bízhatott az egykori elnök tánctudásában. A 2020-as választás napján ugyanis egy olyan videómontázst tettek közzé Trump, akkor még aktív Facebook-oldalán, amiben az ország korábbi első embere a Village People Y.M.C.A. című számára táncol. Bár a mozdulatai kissé statikusak voltak, mégis ezzel a minimalista lötyögéssel igyekezte felrázni, és szavazásra buzdítani a rajongókat. Ma már tudjuk, hogy még ez is kevés volt Trump győzelméhez.

2. George Bush, a megrögzött partiarc

George W. Bush fiatal korában elég bulis, sőt balhés fickónak számított, ám egy csapásra megkomolyodott, amikor ténylegesen politikával kezdett foglalkozni. Ez nem jelenti azt, hogy korábbi vad énje olykor ne tört volna felszínre. Egy ponton például a Kankouran nevű nyugat-afrikai tánccsoport előadásába szállt be bugizni egy kicsit. Az akkori elnök még egy dobot is túszul ejtett, és kérdően nézegetett a kínosan mosolygó zenészre, hogy akkor most jól csinálja-e. A felszabadult performanszot alább lehet megnézni:


De nem ez volt az egyetlen eset, amikor a volt elnököt bulizáson kapták. Később előkerült egy videó arról is, hogy az akkor már 71 éves, nyugdíjas politikus unokaöccse lakodalmán ropja a násznép többi tagjával. A videóból látszik, hogy mintha vonatozni kezdene a vendégekkel – egy mozdulattal, ami kísértetiesen hasonló a hírhedt impromptu hátmasszázshoz, amit egykor Angela Merkel német kancellárnak adott:

3. Orbán Viktor kér egy jeget dupla viszkivel

Még a Blikk olvasója kapta lencsevégre 2015-ben Orbán Viktort, ahogy a Mándoki Soulmates koncertjén engedi el magát jobban, mint amennyire általában szokta. Ez persze nem vad, ereszdelahajamat-stílusú bulizást jelentett a miniszterelnöktől, csak egy laza lötyögést Charlie Jég dupla whisky-vel című számára.

„Nagyon meglepődtem, amikor a tömegben kiszúrtam Orbán Viktort és nejét. Megpróbáltam a közelébe férkőzni, és miután ez sikerült, azonnal kaptam a telefonomat, és levideóztam őket” – mesélte az élményét a szabadtéri show-ról a videó készítője.

4. Gyurcsány Hugh Granttől merít ihletet

Ha már a magyar politikusoknál tartunk, kikerülhetetlen Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök híres-hírhedt táncos videója, amiben a kormányfői irodában ropja meglehetősen nagy beleéléssel a politikus.

Az ihlet egyértelműen a nagy sikerű 2004-es Igazából szerelem című filmből származott, amiben a brit miniszterelnököt játszó Hugh Grant perdül hasonló módon táncra, miután egy számot neki ajánlanak a rádióban. 

A mára klasszikussá vált mutatványból egy időben a Gyurcsány Ferenc minden nap más zenére táncol nevű Facebook-oldal készített paródiákat.


Az eredeti, némileg profibban elkészített videót pedig alább lehet megnézni:

5. Boris Johnson önmagát adja

Ha van politikus, akitől abszolút nem karakteridegen, hogy bumburnyák módon égesse fel a táncparkettet, az bizony maga a szőke ciklon, Boris Johnson. Az Egyesült Királyság (hamarosan) korábbi miniszterelnöke legutóbb saját esküvőjén perdült táncra: a Sweet Caroline című számra ropta menyasszonyával, Carrie Johnsonnal. Volt, aki azt tippelte,, hogy Johnson nem volt túlságosan józan esküvői videóján, ami az ilyen események jellegéből fakadóan cseppet sem lenne meglepő.


Boris Johnson nem lenne önmaga, ha hosszú és illusztris karrierje során csupán egyetlen táncos felvételt lehetne találni róla. Még szürreálisabb az a 2013-ban készült felvétel, amelyen Jeanette Arnold munkáspárti politikussal ropja a későbbi miniszterelnök – elsősorban azért, mert táncpartnere egy lézerkardot tart a kezében. Ez a klip idén januárban került elő ismét, amikor tévesen azt állították róla, hogy az a lezárások alatt készült.

+1 Theresa May robottánca

És, ha már a briteknél tartottunk, Johnson elődje, Theresa May is szívesen perdült táncra, noha nem kellett volna neki. A miniszterelnök, akinek Brexit-alkuit annyiszor szavazták le a brit alsóházban, ahányszor kétharmados vereséget szenvedett a magyar ellenzék, 2018-ban ment igazán nagyot.

Legemlékezetesebb műsora kétség kívül az egyik pártkongresszuson előadott robottánca az ABBA Dancing Queen című slágerére.


Sajátos mozgását néhány héttel korábbi afrikai útján már bemutatta, bár nem aratott vele osztatlan sikert.


Pedig addigra már túl voltunk az alábbi videón, ahol az egykori kormányfő tánca inkább arra hasonlít, mint amikor kiöntünk valamit a szőnyegre egy vendégségben, és megpróbáljuk a lábunkkal elkenni.


Nyitókép: rtl.hu / Getty Images / Blikk / Gyurcsány Ferenc / Twitter / YouTube

#Kultúra#boris johnson#finn#miniszterelnök#gyurcsány ferenc#orbán viktor#george bush#ma

Címlapról ajánljuk