Kultúra

Postásnak szörnyű volt, színésznek kiváló – 60 éves Steve Carell

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 16. 17:38

A felnőtteknek az Office Michael Scottja, a gyerekeknek hivatásos gonosztevő és vajszívű édesapa Gruként. Steve Carell úgy tudott befutni baltaarcú komikusként, hogy közben a komoly szerepeiben is brillírozik, de ha épp nem játszik, akkor is kedves, szimpatikus ember. Elmondása szerint hétköznapi, unalmas fickó, botrányoktól mentesen él, vegyesboltot vezet a feleségével. És övé az egyik legjobb műröhögés a világon. Nyolc ok, ami miatt nagyon is lehet rajongani a születésnapos színészért. 

Imádjuk Steve Carellt. De csak ha nem ő kézbesíti a leveinket!

Steve Carell 1962. augusztus 16-án született Massachusetts-ben, de gyerekként nem voltak színészi ambíciói: történelemből diplomázott, jogi pályára készült, de amikor a jelentkezési lap mellé egy esszében ki kellett fejtenie, hogy miért akar ügyvéd lenni, a világon semmi nem jutott eszébe. 

Carell meglepő módon még postásként is dolgozott az internet előtti időkben néhány hónapig, állítása szerint nem túl jól: saját kis Toyotájával kézbesítette a leveleket, és mivel épp ünnepi szezon volt, kézzel írott cetlikkel válaszolt a Télapónak írt levelekre. „A Mikulásnak írt leveledet egy speciális rénszarvasfutár vette fel” – írta a papírokra. 


Carell hozzátette, késő estig tartott, mire minden levelet kivitt, mivel ezzel a hülyeséggel volt elfoglalva. Egy későbbi interjúban azt is megosztotta a rajongókkal, hogy miután befejezte a munkát, még hónapokig talált mindenféle leveleket a kocsijában. Steve Carellnek és a feleségének egyébként van egy vegyesboltja a massachusettsi Marshfieldben: a Marshfield Hills General Store amolyan helyi nevezetesség, amit 2008-ban majdnem lebontottak. A színész szerette volna megőrizni a történelem egy kis darabját, így megvásárolta a boltot, a sógornőjét tette meg üzletvezetőnek, sőt állítólag gyakran beugrik segíteni, ha arra jár.

A Frat Pack

Steve Carellt szokás az úgynevezett Frat Pack csoport tagjaként emlegetni, de miről is szól ez az egész? A Frat Pack becenévvel azokat a vígjátékszínészeknek a csoportját illetik, akik a ’90-es évek végén, a 2000-es évek elején törtek be Hollywoodba, egy új korszak kezdetét jelölve ezzel. A csoporthoz általában Ben Stillert, Owen Wilsont, Luke Wilsont, Will Ferrellt, Steve Carellt, Jack Blacket, Paul Ruddot és Vince Vaughnt szokták sorolni, akik többször is megjelennek egymás filmjeiben. 

Postásnak szörnyű volt, színésznek kiváló – 60 éves Steve Carell
Jonathan Alcorn/WireImage

A kifejezést először a USA Today használta 2004 júniusában, ezt a kifejezést pedig több médium is átvette. Előttük a Leonardo Di Caprio-Tobey Maguire-Matt Damon-Ben Affleck-Edward Norton csapat kapott ilyen jelzőt, ők azonban nem vígjátékokban, hanem drámákban játszottak együtt. Ben Stiller egyébként nem szereti ezt a kifejezést, mert szerinte ezt az egészet csak a bulvársajtó találta ki. 

A legkedvesebb főgonosz

Egy rajzfilm főgonoszával nem könnyű azonosulni, (főleg, ha az eredetiben rendkívül buta hangja van) de Carell úgy fogta meg a karaktert, hogy a saját gyerekeire, a saját apaságára gondolt. „Itt van egy fickó, úgy van berendezve az élete, ahogy azt ő megszokta. Aztán megismerkedik ezzel a három kislánnyal, akik felforgatják az életét. Ez nem változtatja meg őt, de olyan részét érinti meg, aminek a létezéséről talán nem is tudott. Ez az, ami akkor történik, ha gyerekeid vannak” – mondta egy interjúban Carell. 


A színész egyébként álmaiban sem gondolta volna, hogy a Gru ennyire sikeres lesz, főleg azért, mert baromira nem értette a minyonok-koncepciót: itt vannak ezek a kis szolgák, minyonoknak hívják őket, sárgák és nem beszélnek angolul. „Azt gondoltam, oké, sok szerencsét ehhez az ötlethez” – nyilatkozta egyszer Carell. A lenyalt hajú, egyszemű minyont, Stuartot egyébként a színész nevezte el: a hangpróbák alatt a különböző megszólításokat próbálgatta, és eszébe jutott az első kutyájuk, Stuart. Ha választhatna, Carell minden bizonnyal minyon lenne, és nem főgonosz. Erről abban az interjúban mesélt, amelyet úgy vettek fel, hogy a színész kezébe nyomtak négy darab apró kölyökkutyát. Zseniális.

Ha készülne egy film róla…

Az ominózus kölyökkutyás interjúban feltették a kérdést Steve Carellnek, hogy ha készülne egy film az életéről, kit választana ki a főszerepre. Carell azt mondta: ez soha nem fog megtörténni, mert az a film lenne a legunalmasabb a világon. „Már megint elviszi a gyerekeit iskolába… micsoda történet” – nevette el magát a komikus. Azt azért hozzátette, hogy ha mégis elkészülne egy ilyen mozi, Ryan Goslingot választaná a főszerepre, de kizárólag az egója miatt. „Egyáltalán nem hasonlít rám, de elég klassz lenne. És a feleségem is nagyon örülne neki” – magyarázta. Egyébként Gosling kiváló kollégája Carellnek, de vajon tudná utánozni a színész parádés műröhögését?

Őrült, dilis, verekedős jelenet

Az Őrült, dilis szerelem című film az elmúlt idők egyik legjobb romkomja, főszerepben a lúzer, feleségét elveszítő, majd csajozógéppé avanzsáló Steve Carell-lel. Amikor már úgy tűnik, hogy végre helyreállnak a dolgok, Weaverék kertjében egyszerre borul ki az összes bili, a vita pedig lényegében egy elcseszett, pokolian vicces tömegverekedésbe torkollik. Carellnek van itt egy magával ragadó apás pillanata: ekkor jön rá, hogy a fia a bébiszitterbe szerelmes (a bébiszitter viszont a Carell által alakított férfiba), és időt kér, hogy felfogja, mi történik egyáltalán.

A csúcsszerep

Steve Carellnek a The Office amerikai remake-je hozta el az ismertséget, és noha az indulásnál sokan szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a sorozat befuthat-e, állítólag a színész már az elején érezte, hogy így lesz. „Szerintem ebből még valami különleges dolog is kisülhet, és lefogadom, hogy ezek a szerepek határoznak majd meg minket életünk hátralévő részében. Nem számít, mit csinálunk majd később, ez az, ami alapján megismernek majd minket” – idézte fel Rainn Wilson a Mashable-nek, mit mondott egy szendvicsezőben a többi szereplőnek Carell az első rész forgatása után. A színész egyébként soha nem nézi meg a sorozatokat és a filmeket, amikben játszik, de egyszer egy interjúban elmondta, hogy ha játszott volna A remény rabjaiban, akkor azt megnézné. 

Annak idején, amikor Carell kibújt a világ legrosszabb-legjobb főnökének szerepéből, arról volt szó, hogy filmes munkáira akart koncentrálni, később azonban a The Office: The Untold Story of the Greatest Sitcom of the 2000's című könyv arról számolt be, hogy Carell nem önszántából távozott, hanem az NBC nem akart vele szerződést újítani.

A felgyújtott és legyantázott Steve Carell

Talán már nem mindenki emlékszik rá, de még mielőtt Evan, a mindenhatóként bárkát épített volna, Steve Carell az eredeti A mindenható című filmben is játszott Jim Carrey és Jennifer  Aniston mellett. A filmben a féltékeny, isten hatalmával rendelkező Bruce belerondít Evan tévés felolvasásába, és manipulálja őt, hogy a szöveg helyett sületlenségeket beszéljen. Ennél azonban jóval félelmetesebb dolgokon is keresztülment a hírolvasó, de a készítők kivágták a jelenetet, jelesül azt, ahol Evan orra vérezni kezd, majd az egész feje lángra lobban. Lényegében ez volt Carell első filmforgatása, és később egy interjúban elmesélte, hogy a tüzet nem digitális effekttel csinálták, hanem egy kis kézügyességgel. Egy gázvezetéket húztak fel a hátán, és feltették a fejére a tüzet okádó sisakot. Bár kapott valamiféle gélt a hajára, hogy ne égjen meg, a színész nem volt valami nyugodt, amikor meggyújtották rajta a hatalmas, kétméteres lángot. Íme a kivágott jelenet:


Ikonikus az is, amikor a 40 éves szűz című filmben Carell karaktere elmegy a mellkasát gyantáztatni. Természetesen a színész tudta, hogy a készítők az egyszerűbb utat választják majd, és TÉNYLEG lekapják róla az összes szőrt, arra azonban valószínűleg nem számított, hogy a dolog ennyire fog fájni neki. Judd Apatow rendező számára egyébként ez azt is jelentette, hogy csak egyetlenegy esélye van a jelenet rögzítésére. Csakhogy – világít rá a ScreenRant – az őt kezelésbe vevő színésznő, Miki Mia füllentett a castingon arról, hogy van tapasztalata a gyantázás terén. Nem volt. Ennek megfelelően kihagyott egy kulcsfontosságú lépést, mégpedig hogy Carell mellbimbóit bekenje vazelinnel a sérülések megelőzése érdekében. Miután néhány csík szőrt eltávolítottak Carellről, a színész pedig üvöltött, mint a sakál, ráadásul vérezni is kezdett (ami a filmben is látható), egy stábtag közbelépett és leállította a jelenetet:

Nem vigyorog mindig. Szerencsére

Steve Carellre szerencsére nem ragadt rá az a „szórakoztató hülyegyerek, de semmi más”-címke, ami korábban Ben Stillerre vagy Adam Sandlerre, ennek megfelelően nem kellett sokat várnia, hogy a komolyabb filmötletekkel is megtalálják a rendezők. A család kicsi kincse című film kisiklott nagybácsijaként, az A nagy dobás Mark Baumjaként Carell meggyőző alakítást nyújtott, azonban az Amerikai Filmakadémia csak a Foxcatcherben vette őt észre: a sötét, kiszámíthatatlan John Eleuthére du Pont megformálásához Carellt totálisan elmaszkírozták, ám a játékáért így is Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában. Ennél is magával ragadóbb szerepet alakított a Beautiful boy című drámában Timothée Chalamet oldalán, ahol Carell egy drogfüggő fiú édesapját játszotta szívszaggató módon, méltó emléket állítva azoknak, akikről az ilyen típusú történetekben kevés szó esik: a függők hozzátartozóinak. Carellt egyébként hamarosan a The Patient című sorozatban láthatjuk majd egy olyan terapeutaként, aki egy sorozatgyilkost kezel. 

Nyitókép: Araya Doheny/FilmMagic/GettyImages

#Kultúra#steve carell#születésnap#színész

Címlapról ajánljuk