Kultúra

Dés László: Rendkívül dilettáns és hozzá nem értő emberek milliárdokat kapnak, hogy a Petőfi-kérdést rendbe tegyék

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 6. 10:33

A zenész musicalt ír Petőfiről. 

Kell-e egy művésznek állást foglalnia, elmondania a véleményét a világról? Dés Lászlóval és fiával, a szintén dzsesszzenész Dés Andrással készített interjút Veiszer Alinda az Ördögkatlan fesztiválon, amelyet a Telex szemlézett

A témaindító kérdésben Veiszer Alinda felidézte, hogy Dés László 2016-ban visszaadta az állami kitüntetését, mert azt Bayer Zsolt is megkapta. Dés erre azt mondta, „sajnálom, hogy elhangzik a neve egy ilyen, a fiammal közös beszélgetésben. Ez méltatlan”.

Dés László azt mondta, nem foglalkozik azzal, hogy „a fejére húz-e” valamit az állásfoglalással. Szavai szerint rengeteg olyan zenész kollégája van, aki (azt mondja, hogy) „ne szólj szám, nem fáj fejem”, „az én közönségem az egész ország”, „én nem akarok megosztani senkit”.

„Engem ez nem érdekel. Ezt lapításnak tartom. Lehet így is élni, én nem akarok így élni. Ha megkérdeznek, elmondom a véleményem, mert azt gondolom, hogy azt a picike kis reputációmat, azt ilyenkor valamiféle állásfoglalás szolgálatába hajtom, és azt gondolom, hogy fontos lenne az ország szempontjából. Van értelme, csak többen kéne hogy legyünk”

– mondta.

Szóba került Orbán tusványosi beszéde is, amellyel kapcsolatban Dés András elmondta: ezekre kell reagálni, mert szörnyűségek hangoztak el, de évek óta borzalmak hangzanak el, és sokkal régebben kellett volna reagálni. „Felbosszant amúgy, hogy meg vannak lepve emberek, hogy ez azért mégiscsak sok.”

Hogy éppen ki mire készül a művészeti pályáján, arról Dés László azt mondta, most kezd el írni egy Petőfi-musicalt. A Vígszínházból már eltanácsolták vele, ami „rosszulesett neki”. „Nem adom fel, mert közel áll hozzám a téma, fontosnak tartom. Ugyanakkor most nem érdemes ilyesmit bemutatni, mert most a kurzus uralkodik ezen a dolgon. Rendkívül dilettáns és hozzá nem értő emberek milliárdokat kapnak, hogy ezt a Petőfi-kérdést rendbe tegyék. Valószínűleg rendbe is teszik egy életre, és akkor majd jövök én a Gesztivel. Hát nem a Vígben, hanem egy másik színházban”, mondta Dés László. Emellett saját dallemezt akar írni, és a fiával és két másik zenésszel is van egy kvartettje, egy dzsesszlemezt is készítenek, már az utómunkálatoknál tartanak.

Nyitókép: Czimbal Gyula / MTI

#Kultúra#dés lászló#dés andrás#petőfi sándor#petőfi-musical#színház

Címlapról ajánljuk